Отглеждане на Ши Тцу вкъщи

Ши Тцу
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Ши тцу е популярна порода кучета, която се смята за древна. Според някои източници още през седемнадесети век в покоите на китайския император са се появили няколко дребни кученца, които се възприемат като много близки родственици на малките кученца-играчки, които познаваме днес.

Още в онези времена ши тцу се е доказал като отличен компаньон и добър приятел на своя собственик. Днес той продължава да бъде обичан домашен любимец и ценен участник в киноложките изложения, където изпъква с обаятелния си външен вид и леко горделиво излъчване.

Красотата на това куче се дължи най-вече на неговото своеобразно кожухче. Козината на мъника е права, мека и доста дълга и ако не се подстригва, спокойно може да стигне до земята.

Космената покривка може да притежава различни цветове, сред които бяло, черно, рижаво, сиво, тигрово, кремаво, кафяво. Много красиви са кученцата, в при които се редуват повече от два цвята.

До голяма степен очарованието на кучето се дължи и на неговия размер. Този невъобразим сладур достига височина от 25 сантиметра, а теглото му рядко надминава повече от 7-8 килограма.

Ши тцу е чудесен компаньон и приятел, но понякога може да бъде прекалено самоуверен и своенравен. Ето защо неговата дресировка трябва да започне от съвсем ранна възраст. В никакъв случай не допускайте очарователния и миловиден вид на кучето да ви повлияе.

Прекалено разглезеното куче е способно напълно да игнорира командите на своя стопанин и дори да покаже силен инат. Ето защо при възпитанието на тази порода трябва да сте строги и постоянни в исканията си, но не и агресивни.

За да се справите с трудния характер на кучето, можете да използвате награждаване с кучешки лакомства, но в никакъв случай не прекалявайте с тях, защото кучето няма да ви взима на сериозно, в момента, в който кучешките бисквити изчезнат от ръцете ви.

Отглеждане на ши тцу в къща

С отглеждането на ши тцу в къща трябва да се внимава. Тъй като дихателната система на тази порода е нарушена, кучетата трябва да стоят настрана от прясно окосена трева или полени, предизвикващи алергии.

Подобно на породи като хъски и чау-чау, ши тцу също е чувствително към някои климатични промени и не би понесло добре прекалено горещото и влажно време. Имайте предвид, че кучетата са застрашени от топлинен удар.

Перманентният престой навън би могъл да допринесе и за по-лесното спластяване на козината на вашето куче, а това определено не само ще го направи по-малко привлекателно, но и ще попречи на поддържането на отлична хигиена.

Ето защо, ако отглеждате кучето в къща, най-добре да го пускате по 2-3 пъти дневно навън, колкото да се разходи и след това пак да го приберете вътре.

Ши Тцу

Имайте предвид, че кучето лесно се изморява и не се нуждае от някакви специални физически упражнения, от каквито обикновено имат нужда едри четириноги като немската овчарка, неаполитанският мастиф и ротвайлерът.

Отглеждане на ши тцу в апартамент

Компактните размери на кучето позволяват то свободно да бъде отглеждано в апартамент, където в интерес на истината ще се чувства най-добре. Този роден компаньон би се радвал да стои близо до своя господар и няма нищо да бъде гален, сресван и обгрижван по цял ден.

Въпреки своята доста дълга козина ши тцу не пълни апартамента с толкова много паднали косми, тъй като при него те могат да се съберат още при сресването и така няма да могат да се озоват на земята. В това отношение кучето е за предпочитане пред други дългокосмести дребни породи като болонка и померан.

Както вече споменахме, ши тцу не се нуждае от толкова натоварена програма и големи разходки, така че дори и извеждано за кратко навън, кучето пак ще бъде спокойно, след като се върне навън. От него със сигурност не може да се очаква да върши пакости, когато е само у дома, както би сторил един джак ръсел териер.

От друга страна при отглеждането на тази порода в апартамент в началото биха се появили трудности, тъй като бебетата ши тцу по-трудно контролират пикочния си мехур. Така че бъдете готови, че кучето ще си позволява да уринира вкъщи първите няколко месеца.

Ши тцу и други домашни любимци

Ши тцу е сравнително спокойно куче и по-лесно приема наличието на други домашни любимци за разлика от йоркширския териер например.

Добре социализираното куче може да понесе спокойствието дори и присъствието на котки. Ако двете животни са израснали заедно, не се очаква често да влизат в конфронтация.

Ши тцу и дете

Ши тцу е дружелюбно куче и би се привързало към всеки малчугана. Дори и даденото дете да не му допада, кучето по-скоро би се държало резервирано към него и би го отбягвало, отколкото да го нарани.

Ако детенцето, което може да влезе в контакт в кучето обаче е много малко, трябва да се внимава, тъй като то най-вероятно ще възприеме кучето като играчка и може да го оскубе или ощипе. Това, разбира се, веднага ще се запомни от четириногото и занапред то ще страни от малчугана.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Vili Grigogrova
Vili Grigogrova
18.01.2018 13:18
Екзотична красота. Добре написана статия, Но... историята на кучето не е вярна. Моля преди да публикувата подобно нещо - потърсете достоверен източник . Ши Тцу е подобрена порода от японската кралица. Дилай Лама подарява кучета Лхаса Апсо и тя прави кръстоската с нейните пекинези. Така се появява породата Ши Тцу, която по-късно се признава от кинолозите.
1
0