Пинчер

Нина НордНина Норд
Джедай
22526
Пинчер

Пинчерът е предпочитана порода куче за домашен любимец, тъй като не заема много място и е подходящо както за семейства с деца, така и хора, които живеят сами. Всъщност пинчерите се разделят на три разновидности в зависимост от размера им. Най-едрият е доберман пинчер, който достига до 70 сантиметра височина, следва го немският пинчер, известен още като стандартен, който е висок до 48 сантиметра, и накрая е мини пинчерът, който стига до 32 сантиметра.

Всъщност повечето хора са свикнали да приемат за пинчер представителите на разновидността мини пинчер. Немският пинчер, за разлика от мини пинчера, се среща доста рядко. Съществува още по-рядка разновидност и това е афен пинчерът, който представлява дългокосместа версия на пинчера, и се отличава със смешната си маймуноподобна муцунка и буйна грива. Името афен идва от немската дума, която означава маймуна.

История на пинчер

Мини пинчерът произлиза от Германия, като има данни, че прародителите на тази порода са съществували още през епохата на неолита. Първото споменаване на пинчер в писмен документ е през 1471 година. По това време пинчерите са били компаньони на кочияшите в европейските градове. По това време пинчерите вече са излизали от Германия и са станали известни във Франция. Там обаче са били известни като немски гладкокосмести териери.

Малките кученца се грижели в конюшнята да няма никога гризачи. Презц XVII век се различават четири вида пинчери в зависимост от козината им. Това са глатхаар - пинчер с гладка козина, раухаар - с твърда козина, зайден - с копринена козина и аффен - дългокосмест. Мини пинчерите стават популярни през XIX век заради красотата, изяществото и подвижността си. Те са известни като цверг-пинчери. По това време започва целенасочената селекция на тази порода. През ХХ век мини-пинчерът се превръща в популярно куче в големите градове, защото не изисква голямо пространство и е подходящ и за собствениците на малки жилища.

През 20-те години на миналия век мини-пинчерът става популярен в САЩ. Преданите малки кученца, които са готови да следват стопанина си навсякъде, бързо грабват сърцата на хората, а фактът, че са добронамерени към деца, ги прави популярни домашни любимци. Изящните миниатюрни кученца стават любими на хората от различни социални слоеве, защото не са претенциозни и нямат нужда от голямо количество храна, което ги прави доста икономични за отглеждане.

Стандарт на пинчер

Мини пинчерът е точно копие на немския пинчер, но в умален размер. Това е елегантно късокосместо куче с добре развита мускулатура и изящна костна система. Мини пинчерът винаги върви с гордо вдигната глава и вдига високо краката си. Той стъпва изящно, заради което сравняват походката му с танц на балерина. Мини пинчерът достига до 30 сантиметра височина и тежи от 4 до 6 килограма. При тази порода няма голяма разлика в размера на мъжките и женските екземпляри, всичко зависи от начина на хранене и на отглеждане на животното. Главата на мини пинчера е тясна и клинообразна. Носът е черен, както и устните.

Отглеждане на пинчер

Въпреки размера си мини пинчерът има много силни челюсти, които са предназначени да прегризат тялото на гризач. Ушите на мини пинчера са разположени високо на главата и са изправени, по-рядко се срещат уши с клепнали връхчета. Очите са тъмни на цвят, с овална форма и с тъмни клепачи. Опашката не се купира, както се е правело по времето, когато се е създавала породата. Формата на опашката е сърповидна. Допустима е опашка с форма на сабя. Козината на мини пинчера е къса и гъста, гладка и блестяща. Тя може да е черна, с рижави или бежови петна, които трябва да изпъкват на тъмния фон, а също така може да е червеникава - този цвят е известен и като еленов.

Грижи за пинчер

Козината на мини пинчера се поддържа много лесно. Кучетата от тази порода не страдат от смяна на козината и нямат характерната кучешка миризма. Въпреки това козината трябва да се сресва веднъж седмично, за да се избегне сплъстяване. Може да използвате влажна кърпа, с която да отстраните мъртвите косъмчета. Не се препоръчва да къпете мини пинчера по-често от два-три пъти в годината, защото в противен случай козината му ще изгуби бързо блясъка си.

Мини пинчерът има нужда от доста движение, затова за него ще е голяма радост, ако му осигурявате редовно дълги разходки. Тази порода е склонна към затлъстяване, затова физическото натоварване е задължително. Мини пинчерът трудно понася както прегряване, така и прекаления студ, затова трябва да го предпазвате от настинка и да не го излагате прекомерно на слънце, когато е много горещо. Мини пинчерът не понася излагането на течение и може лесно да настине.

Обучение на пинчер

Грижи за пинчер

Мини пинчерът с удоволствие учи всичко, което му казва стопанинът му. Кучетата от тази порода имат нужда от интелектуално натоварване, а също така и от физическо. Мини пинчерът е толкова умен, че е достатъчно една команда да се повтори два пъти и кучето вече я е научило. Препоръчва се да давате винаги лакомство на мини пинчера, ако изпълни командата, която сте му дали. Мини пинчерът обича да похапва и лакомствата са лесен начин да стимулирате неговото желание да изпълнява командите ви.

Хранене на пинчер

Правилното хранене на мини пинчера има огромно значение за неговия външен вид и за неговата активност. Не трябва да разрешавате на мини пинчера да проси храна, защото хората не могат да устоят и му дават постоянно нещо, което води до затлъстяване. Мини пинчерът с удоволствие яде суха храна, но може да се храни и с натурални продукти. Трябва обаче да се изключи от менюто му всичко пържено, мазно, пушено и сладко, както и много солено. Мини пинчерът с удоволствие яде сварени жълтъци, а също така кисело мляко, плодове и зеленчуци. Препоръчва се мини пинчерът да се храни три пъти дневно.

Заболявания на пинчер

Мини пинчерът е предразположен към диабет, прогресивна дегенерация на ретината, проблеми с бъбреците, дистрофия на роговицата, обръщане на клепача, глаукома и катаракта. Случва се да се родят глухи кученца от породата мини пинчер. Кучетата от тази порода понякога страдат от епилепсия.

Любопитни факти за пинчер

Мини пинчерът, известен още като минпин, остава игрив до преклонна възраст. Той е роден ловец на гризачи, така че ще преследва всяко движещо се животинче, което е по-малко от него. Пинчерът се привързва към стопанина си и за него е направо убийствено да сменя собственика си на стари години. Козината на мини пинчера е много къса и заради това той изглежда много строен. Въпреки че изглеждат безпомощни и с къса тънка козина, мини пинчерите не винаги имат нужда от палтенце през зимата.

Мъжки пинчер

Пинчерът лесно се приспособява към различен начин на живот. Той може да живее както в града, така и в провинцията и с удоволствие ще обикаля двора по цял ден. Но все пак трябва да сте наясно, че късата му козина не може да го опази през зимата. Интересен факт е, че пинчерът е известен като понито на бедняка заради грациозната си походка. При тичане и ходене кучето високо вдига предните си лапи, заради което походката му се оприличава с тази на кон.

Мини пинчерът е безстрашно куче и въпреки малкия си размер то е способно да атакува по-едро куче. Интересен факт е, че доберманът произлиза от пинчера. През 1870 година Фредерик Доберман е създал порода, която носи името му. Красотата и характерът на пинчера го вдъхновили за създаването на порода куче, което би могло да го придружава и да го охранява, докато той събира данъци. Пинчерът е бил избран от селекционерите при създаването на дакела.

Недостатъци на пинчер

Мини пинчерът не трябва да бъде глезен прекалено много, защото тогава ще прояви доминиране. Мини пинчерът добре се разбира с деца, но не се оставя да бъде тормозен от хлапетата. Малко дете с пинчер не бива да се оставя без надзор. По отношение на други кучета мини пинчерът може да прояви агресия. Той се разбира добре само с кучета, с които е израснал. Мини пинчерът може да избяга по време на разходка, докато преследва насекомо, врабче или мишка. Препоръчва се да се разхожда с повод или да се пуска в затворено пространство. Мини пинчерът изпитва подозрение към всичко ново и е готов да лае постоянно. Когато остава сам, мини пинчерът може да лае с часове, за да привлече вниманието към себе си.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за пинчер. Вижте още идеи за име на мъжки пинчер и име за женски пинчер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
МАРА
МАРА
15.01.2016 21:41
На долната снимка си е чист доберман :)
4
0
Mariane
Mariane
13.03.2015 16:35
Всъщност доберманите са от семейството на пинчерите - точното наименование на породата е Доберман -пинчер. Оттам и вицовете за пинчер-нинджа :)
7
4
Мари
Мари
13.03.2015 16:30
Това на долната снимка ми прилича на доста голям пинчер... дали е наистина такъв или снимката е разтеглена?
4
6