miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при отглеждане на басенджи

Съвети при отглеждане на басенджи

отглеждане на басенджи
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Кучешкият лай е най-характерната особеност на най-добрия приятел на човека и е основна причина тези животни да бъдат опитомени за нуждите на хората. Днешният начин на живот обаче не само не изисква от четириногите домашни любимци да лаят силно, но често е причина за конфликти със съседите заради шума, издаван от кучето.

В такъв случай най-подходящата порода кучета за домашен любимец е басенджи. Това куче никога не лае, то издава други звуци, с които изразява чувствата и желанията си, както и опитите за общуване с околния свят.

Басенджки може би не е най-подходящият избор за пазач на дома. Той е по-скоро весел домашен любимец, който е добър за компаньон на стопаните. Това животно обича да тича и да играе, да участва във всички дейности на семейството.

Тъй като е енергично животно, то е подходящо за отглеждане в къща с двор, където ще си намери много занимания. Не бива обаче да бъде държано вързано, защото харесва да е близо до стопанина си.

Басенджи също така не бива да бъде отглеждано навън. Това куче е с африкански произход и природата го е дарила с къса и тънка космена покривка, с която лесно да понася жегите, но зимният студ е предизвикателство за него.

Друга интересна особеност на породата басенджи, освен че не лае, е изключителната чистоплътност и липсата на каквато и да е миризма. Това не е случайно, басенджи се грижи за козината си подобно на котките. То редовно облизва късите си косми, приглажда ги с лапа и те са винаги чисти и меки.

съвети за отглеждането на басенджи

Тази интересна подробност, наред с компактните размери, го правят чудесен избор за домашен любимец в градски апартамент. Кучето обаче трябва да бъде редовно извеждано на дълги разходки, за да изразходва енергията си. Ако стои затворено дълго у дома, без възможност да потича на воля, ще прояви разрушителното си поведение върху вещите и обзавеждането. При отсъствие на стопанина трябва да му се оставят достатъчно играчки, за има с какво да се занимава.

Басенджи се разбира отлично с децата в семейството и е техен другар в игрите. Кучето е в състояние да живее в мир и с други домашни любимци, ако е израснало с тях, но ако не е социализирано добре, при разходки може да подгони котки или други дребни животни, защото в природата му е заложена страстта на ловеца.

Тази порода е била ловна в Африка и днес все още кучетата басенджи са ловци сред африканските племена. Такива са били и в древен Египет, затова ловните им инстинкти са много добре развити.

С разбиране и любов, с малко строгост понякога, но в никакъв случай с прилагане на сила, басенджи може да бъде превърнато в идеалното куче за домашен питомец, което не изисква особени грижи, а в замяна дава много положителни емоции на стопаните си.

А в тази статия можете да прочетете повече и за някои съвети при хранене на басенджи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати