miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Испанско водно куче

Испанско водно куче

Испанско водно куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Как да изберем най-добрата порода куче за домашен любимец сред огромното разнообразие, което се предлага? Този въпрос има един отговор - нужно е подробно запознаване с особеностите на породата, за да се вземе наистина правилно и информирано решение, тъй като домашният любимец ще остане задълго в семейството и е добре да бъде обичан, за да отвърне със същото.

За любителите на кучета с по-екзотичен вид испанското водно куче е добро предложение. То е чудесен и привързан приятел, добър спътник на стопаните и не създава проблеми при съжителството с други животни. Затова се е утвърдило като семейно куче и спътник на активни хора.

Произход на породата испанско водно куче

Тази древна порода кучета е възстановена през ХХ век. Това се е наложило, тъй като в самото начало испанските водни кучета са живеели предимно в селските райони на Испания в условия на изолация. Чак в средата на 70-те години на миналия век няколко кучета от породата са закупени от Андалусия. Те са били точно от стария тип и затова са избрани за развъдната програма. Само 5 години по-късно е създаден клуб на породата, а през 1999 година Международната киноложка федерация официално признава испанското водно куче за порода.

Това е напълно заслужено признание за споменаваните още през 1110 година животни, пристигнали неизвестно как на територията на Испания. Има версия, че са пренесени от маврите през VІІІ век, или от търговци от Турция, тъй като в Испания наричат тези кучета турски.

Селяните ги използвали като помощници при пашата на животните си. Други били обучени да помагат на рибарите, тъй като са отлични плувци, които умеят да се потапят дълбоко под водата, като е регистрирано плуване на куче от породата на 6 метра под водата.

По-късно тези типично работни животни били заменени на пасищата от немските овчарки и белгийски овчарки и постепенно преминали в домовете на хората като домашни питомци и компаньони, започнали да работят като полицейски кучета за откриване на различни вещества, както и в спасителни операции.

Стандарт за испанско водно куче

Това куче е средно по размер, атлетично и здраво. Тялото му е малко по-дълго, отколкото високо. Има известна разлика в големината на екземплярите според пола им. Мъжките са високи от 44 до 50 сантиметра и тежат от 19 до 22 килограма. Женските испански водни кучета са високи от 40 до 46 сантиметра и тежат от 14 до 19 килограма. И при двата пола се допуска отклонение от 2 сантиметра, така че животното има общи пропорции, съвместими с височината му при холката.

Според стандарта испанското водно куче е нужно да отговаря на следните изисквания по отношение на външния си вид:

- Къдрава кучешка козина, която с възрастта започва да се усуква на масури като въже. На цвят може да бъде кафява, черна или бяла. Допускат се бели, кафяви или черни петна.

- Главата му е масивна с плосък череп и добре изразен преход от муцуната до челото.

Отглеждане на испанско водно куче

- Носът трябва да бъде на цвят като преобладаващият на козината.

- Очите на испанското водно куче могат да бъдат в различни нюанси на кафявият цвят - лешникови, орехови, тъмни, раздалечени едно от друго

- Ушите му са с триъгълна форма, висящи и високо поставени.

- Испанското водно куче се характеризира с широки и дълбоки гърди с изпъкнали ребра. Гърбът му е прав, с леко наклонена крупа, а вратът му е мускулест и къс.

- Краката му са мощни и в края си приличат на котешките лапи.

- Устните прилягат плътно, а зъбите му са големи и бели.

Характер на испанско водно куче

Стандартът на породата определя испанското водно куче като вярно, послушно куче, енергично, весело, трудолюбиво, смело и добре балансирано. То има силно развити естествени охранителни и ловни инстинкти, които могат да бъдат използвани в обучението му като куче- пазач и защитник на дома. Годно е за работа и се радва на игрите.

Атлетичното тяло, заедно с ентусиазираният и твърд характер, позволяват на животното да изпълнява редица задачи. Тъй като към непознати е предпазливо и подозрително, нужно е кучето да се социализира от рано. От важно значение за балансирането и общителността му е от рано да бъде изложено на различни ситуации с хора и животни. Това няма да бъде трудна задача, тъй като предците му са живели сред домашни селскостопански животни, както и в големи семейства и са свикнали да съжителстват както с други животни, така и с деца и възрастни.

Обучение на испанско водно куче

Съгласно класификациите на Международната федерация по кинология тази порода се числи към водните кучета. Въпреки това се използва като пастирско куче. Поради добрите условия за обучение намира работа в испанските пожарни бригади, като участва в спасителните им екипи. Много добри отзиви има за използването на породата при бедствия от урагани. Възможно е да бъдат видени в полицията и службите с борба с нелегалното пренасяне на забранени вещества.

Видно е, че става въпрос за интелигентно и схватливо животно, което се справя добре със задачите при обучението му. Ловкостта не е класически работен тест, в който могат да участват екземпляри от породата, а е по-скоро комбинация от умения и възможности, придобити от животното, благодарение на усилията на собственика. Сътрудничеството между човека и кучето при обучението и дресурата са решаващи. Нуждата от сътрудничество върви редом със задоволяване на необходимостта от постоянно движение, тъй като става въпрос за енергично и активно животно с независим характер, нуждаещ се от корекции.

Грижи за испанско водно куче

Испанско водно куче прилича на лагото романьоло

Основна особеност на грижите за испанското водно куче е, че те не се нуждаят от ресане, независимо от изобилната си козина. Самата им вълна се завърта, образувайки къдрици и дантели, които са много интересни, а разресването им причинява дискомфорт на животното и разваля вида му. Веднъж в годината кучето се подстригва, за да се оформи космената му покривка. Подстригването е по желание на стопанина, но става задължително, ако животното придружава човека на лов. При излетите се събират много бодли и тръни по масурите и е добре те да са такива, че максимално да не събират бодили.

Не се препоръчва и къпането на кучето. Това се прави само при остра нужда, а изсъхването трябва да става на открито. То е отличен плувец и веднага се спуска към всеки воден източник, но не бива да се забравя, че плуването в каквато и да е вода не се препоръчва, защото студената вода може да го разболее.

Ушите и очите на животното трябва да се проверяват и почистват редовно, защото са проблемни зони, където често се получават възпаления. Добре е кучето да бъде приучено от малко да му се мият зъбите.

Хранене на испанско водно куче

От 70- те години на миналия век тази порода не се счита за декоративна и се използва основно в селски райони, затова няма специални диетични изисквания към храната. Необходимо е да се спазват общите препоръки за хранене на испанските водни кучета и диета трябва да включва месо, без мазно и тлъсто, месни субпродукти като черен дроб, сърце, бъбреци, варени зеленчуци, зърнени храни, нискомаслени млечни продукти. Морската риба също може да присъства, но не повече от 2 пъти в седмицата.

Заболявания при испанското водно куче

Тази порода е много издръжлива и лесно се адаптира към различни климатични условия. При добри грижи и хранене испанските водни кучета живеят средно до 12-14 години.

По отношение на болестите, които застрашават испанското водно куче, трябва да се посочи, че при него има опасност от наследствени заболявания. Най-често се среща тазобедрената дисплазия, заболяванията на ендокринната система, очните болести, алергиите, невроаксиална дистрофия. Слаб орган на това куче е панкреасът, може да страда от панкреатична недостатъчност.

Самото куче е подходящо за хора с алергии, защото космите му почти не се скубят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest