miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на фокстериер

Отглеждане на фокстериер

Отглеждане на фокстериер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Въпреки по-малките си размери фокстериерът излъчва сила, като това се отнася и за характера на кучето. То има дебела и грубовата козина, която обаче е къса и затова не се налага да решите животното често. На цвят породистите питомци са бели с черни нюанси или с жълтеникаво-кафяви ивици.

Размерите им са средни, като мъжките достигат около 39 сантиметра, а женските са една идея по-малки. Теглото на фокстериер при възрастните кучета е около 8-9 килограма, като женските тежат по-малко около 6-7 кг.

Отглеждане на фокстериер

Породата е кръстоска между грубокосмест работен териер и жълтеникаво-кафяв, като в миналото тези кучета са били използвани основно за изгонване на птиците, лисиците и други животни от полето, както и по време на лов. В началото породата е била разделена условно на грубокосместа и гладкокосместа, но днес международната федерация по кинология вече има конкретни изисквания и критерии, на които трябва да отговарят тези кучета, ако са чистокръвни.

Фокстериерът не може да кротува и да стои на едно място, тъй като е доста активно и енергично куче. Не обича да му е скучно, като винаги сам ще си намери работа и как да се забавлява - копаене на ями, лаене и други. Въпреки обаче малко по-дръзкия характер на фокстериера, тази порода е приятелски настроена към хората.

Фокстериер

Има изключително силни ловни инстинкти, които са се запазили от миналото. При отглеждането на фокстериер трябва да знаете, че породата се отличава с крепкото си здраве и не е предразположена силно към някои отделение патологии. По-дребните представители могат да имат проблеми със ставите и костите, което да доведе до луксация. Освен това е възможно да имат някакви офталмологични проблеми.

Въпреки че кучето е със средни размери, това не значи че не харесва активния начин на живот. За породата фокстериер физическото натоварване е много важно, като ще се налага да го изкарвате поне 2 пъти за по 40 минути. Въпреки че можете лесно да социализирате кучето, бъдете готови че винаги може да побегне след улична котка или друго дребно животинче, като затова винаги трябва да бъде на каишка, когато го разхождате и особено до пътя.

Фокстериерите са по-дребни кучета, но пък апетита им е като за голямо животно. Въпреки това не ги прехранвайте, тъй като това може да доведе до проблеми в бъдеще със здравето на фокстериера. Давайте им малки порции, но на често, което е оптималния вариант.

Ако решите да храните фокстериер с натурална храна, тогава помнете, че сладкото, пикантното, консервите, картофите, пържените, бобовите култури, суровата риба и белия хляб са забранени продукти са тези животни. Старайте се да ги храните кучето разнообразно, за да получават всички необходими хранителни вещества, минерали, витамини и микроелементи, което е изключително важно.

Грижи за фокстериер

Имайки предвид по-активни начин на живот на фокстериерите, те не са любимци за малко активните хора, които не обичат да се разхождат по много всеки ден. Ако обаче тренировките са вашето второ “аз” и обожавате да се разхождате в гората, тогава смело можете да си вземете за домашен любимец тази порода. С правилното обучение на фокстериера ще имате не само послушен, но и много мил питомец, който ще се превърне бързо в част от вашето семейство.

Отглеждането на фокстериер си има своите тънкости. Но ако сте отговорни към своя домашен любимец, той ще расте щастлив и здрав. А ако още си нямате такъв, разгледайте тези обяви за фокстериер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати