miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Обезпаразитяване на кучето - защо, как и кога

Обезпаразитяване на кучето - защо, как и кога

куче с бълхи се нуждае от обезпаразитяване
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Паразитите са сериозна опасност за здравето на кучето, като именно от отговорното отношение на стопанина зависи дали питомецът им ще се зарази с тях.

Домашните ви любимци могат да се заразят с червеите дори преди да са се родили, ако майката е била заразена. Днес обаче паразитите не са толкова сериозен проблем, тъй като с помощта на редовното обезпаразитяване ще можете да защитите кучето си от неприятните последици на червеите.

Обезпаразитяване на кучето - защо, как и кога

Препаратите, които се използват при обезпаразитяването на кучето, са както за външа употреба, така и за вътрешна. Важно е да се вземе предвид сезонът, тъй като в определено време те се активизират и представляват доста по-сериозна опасност за здравето на питомеца ви.

Така например в началото на пролетните месеци е активният размножителен период на кърлежите. Именно затова в определените сезони на годината е важно да се извърши външно и вътрешно обезпаразитяване, като така да защитите любимците си. Същевременно с това бълхите са също доста сериозна опасност, защото и те пренасят доста болести.

Препоръките на ветеринарите в това отношение са различни, но като цяло е добре да правите това средно веднъж на около 3 месеца. Във всеки един случай обаче не бива да обезпаразитявате кучето си много често, тъй като това също е опасно и вредно за здравето му.

Винаги четете внимателно упътването на препарата, който сте решили да използвате. Ако се притеснявате сами да обезпаразитявате кучето си, тогава винаги можете да се обърнете към вашия ветеринар, който да направи това вместо вас, както и да ви даде препоръки, колко често да правите това при вашата порода.

преглед на кучето при ветеринар и обезпаразитяване

И ако вътрешното обезпаразитяване на кучето представлява просто поглъщането на една таблетка, то при външното могат да се използват различни прахове, спрейове, пудри, мазила и така нататък. Едни от най-удобните са каишките, като днес можете да ги закупите от всеки зоомагазин.

Първото обезпаразитяване се прави на 25-я ден от раждането на кученцето. Имайте предвид обаче, че част от паразитите имат способността да преминават през плацентата на майката и така кученцето може да се роди заразено.

Един от най-честите симптоми на паразитите е подутият корем на кучето. Никога не подценявайте вътрешното обезпаразитяване, защото така защитават не само вашите любимци, но и вас самите. Така например по последните данни около 14% от всички жители на САЩ са заразени с паразити и дори не подозират за това.

Съществуват и много опасни паразити, които могат да доведат до доста сериозни проблеми със сърцето или други системи. В този случай се налага своевременна диагностика, за да не се стигне до много сериозни усложнения за здравето на животното или дори до летален изход.

Грижете се за здравето на кучето си и редовно го обезпаразитявайте, както вътрешно, така и външно. Ако имате някакви въпроси, тогава винаги можете да попитате вашия ветеринар, който да прегледа животното и да прецени има ли повод за притеснение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати