Късокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем

Късокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем
Бутилка за пиене на вода за кучета-35%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.99 лв.
Виж ››

Немските овчарки са били разработени в началото на 1800 г. чрез кръстосване на различни породи стадни кучета. При появата на рецесивен ген сред немските овчарки се получава нов подвид - дългокосместата немска овчарка.

За да се роди в едно котило дългокосместа немска овчарка, е необходимо и двамата родители да носят този ген, независимо дали те са стандартни късокосмести немски овчарки или дългокосмести. Ако дори един от родителите не носи този ген, то кутретата ще са с къса козина.

История на Късокосместа немска овчарка

От самото си начало породата била подложена на строга селекция, което спомогнало за бързото ѝ развитие. В Обединеното кралство немските овчарки са известни като Елзасец, защото любителите на породата там искали да защитят породата от антигермански настроения след Първата световна война.

Немските овчарки били внесени за пръв път в Съединените щати от войници, завърнали се у дома след Първата световна война. Породата привлякла вниманието на обществеността, благодарение на кучета-филмови звезди като Strongheart и по-късно Рин Тин Тин.

Немските овчарки също така са били първите кучета водачи. Днес те са едни от най-популярните кучета в Америка. През 1999 г. са били трети в списъка на Американския киноложки клуб за "Топ 50 породи".

Външен вид на Късокосместа немска овчарка

Грижи за късокосместа немска овчарка

Кучетата от породата късокосместа немска овчарка са средно големи до големи на размери, като тялото им е по-дълго отколкото високо. Те са мощни, мускулести кучета с козина, която ги предпазва както от топлото, така и от студеното. Тялото им е пропорционално с леко куполовидни чела и клиновирани муцуни.

Очите им са с бадемова форма и средни размери, като обичайния им цвят е тъмно-кафявият, но се срещат такива и с по-светли цветове. Ушите им са по-широки в основата и поставени високо на главата на кучето. Имат силна челюстна линия с перфектна захапка.

Немските овчарки имат дълги опашки, които държат завити, когато са в покой, и малко по-високо, когато се движат, въпреки че никога не държат опашките си по-високо от нивото на гърба си.

Горният слой козина на късокосместата немска овчарка е прав и гъсторазположен, с плътен подкосъм. На цвят козината им може да бъде в черно, черно и червено, черно и златисто, черно и сребристо, черно и жълто-кафяво, черно-синьо, златисто, кафяво, сиво, червено или бяло.

Мъжките достигат 60-70 см, докато женските достигат 55-60 см височина. Теглото им варира от 34 до 43 кг.

Характер на Късокосместа немска овчарка

Немските овчарки се разбират отлично с деца и други домашни любимци, ако са отгледани с тях, но предвид естествените им инстинкти за охраняване, са склонни да са подозрителни към непознати. Някои породи немски овчарски могат да станат напрегнати и нервни. В съчетание с лоша социализация и неадекватна дресировка на кучето не е изключено да станат прекалено ревниви и защитно настроени, както и да развият агресивно поведение.

Те не са най-добрият избор за хора, които си взимат куче за първи път, защото изискват опит в дресировката и твърда, но нежна ръка. Тези кучета трябва да знаят мястото си в глутницата и че техният собственик е техния алфа, в противен случай могат да започнат да проявяват доминиращо поведение, което пък може да доведе до всякакви проблеми и негативни последици, както за кучето, така и за дома ви.

Немските овчарки имат нужда от доста грижи и са най-щастливи със собственици, които имат време да им обръщат достатъчно внимание. Късокосместите немски овчарки се нуждаят от поне 2 часа упражнения всеки ден, които трябва да се комбинират с много психична стимулация. Немските овчарки предпочитат да живеят в структурирана семейна среда, което означава, че са по-подходящи за домакинства, в които един човек остава у дома, когато другите са навън.

Грижи на Късокосместа немска овчарка

Обучение на късокосместа немска овчарка

На късокосместите немски овчарки им пада доста козината, тъй като имат плътни двойни палта. Поради тази причина е добре да се решат често, по-възможност всеки ден, защото веднъж седмично не би било достатъчно, за да се поддържа козината на кучето и да изглежда добре.

Въпреки това, немските овчарки не се нуждаят от къпане често, тъй като прекомерното къпане на кучето може да доведе до промяна на естествения PH баланс на кожата, което пък може да доведе до кожни алергии. Трябва да се има предвид, че дългокосместите немски овчарки се нуждаят от много повече грижи за външния вид от стандартните късокосмести немски овчарки, тъй като имат по-дълга козина и съответно падат повече косми.

Тези кучета имат нужда от доста упражнения и в идеалния случай трябва да бъдат извеждани на разходка минимум два пъти на ден за по час. Освен това, имат нужда от огромно количество психична стимулация или бързо могат да започнат да проявяват признаци на скука и доминация. Немските овчарки в разцвета на живота си се нуждаят от минимум 60 минути ежедневно упражнения по възможност без каишка, но само в райони, където е безопасно да се пусне кучето на свобода.

Обучение на Късокосместа немска овчарка

Ранните класове за социализация и обучение на късокосместата немска овчарка са жизненоважни, а продължителната дресировка ще помогне на кученцето да се превърне в адаптивен и добре възпитан домашен любимец. Немската овчарка е изключително интелигентно куче и трудолюбив ученик. Постоянството и положителното обучение с награди би дало отлични резултати.

Тези кучета са изключително обвързани със своите хора, така че те са най-щастливи, когато живеят със семейството си. Те трябва да бъдат отгледани като част от домакинството.

Хранене на Късокосместа немска овчарка

Късокосместите немски овчарки се хранят с висококачествена и питателна храна, с по-високо съдържание на протеини, която отговаря на техните нужди в различните етапи от живота им.

Възрастните немски овчарки не са много претенциозни към храната си, но се препоръчва да не биват хранени с мазни храни, защото често развиват проблеми с панкреаса. Също така е много важно храненето на кучето да се случва в определени часове и да е поне един час преди каквато и да е физическа дейност поради предразположението им към подуване (стомашна торзия). Препоръчително е да избягвате да давате на тези кучета всякакви мазни храни, докато са в златните си години.

Както всяка друга порода, те трябва да имат постоянен достъп до прясна, чиста вода.

Болести на Късокосместа немска овчарка

Средната продължителност на живота на късокосместата немска овчарка е между 9 - 13 години, а понякога и повече, когато човек се грижи и ги храни правилно.

Въпреки това е известно, че страда от определени наследствени и придобити здравословни проблеми, които включват тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътя, хемофилия, дуорфизъм на хипофизата, анална фурункулоза, екзокринна недостатъчност на панкреаса, Panosteitis, подуване, епилепсия, лимфангиомиома, алергии и имунномедиирани здравословни проблеми, които засягат кожата и/или червата на кучето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати