Характер и поведение на Шотландска овчарка (Коли)

Характер и поведение на Шотландска овчарка (Коли)
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Шотландските овчарки са много предани и дружелюбни кучета, които лесно намират общ език дори и с децата. Верни са на стопанина си и са готови винаги да му служат. Имат средни размери и са истинско въплъщение на грацията и изяществото.

Грижи за коли

Телосложението им е силно и мускулесто, а освен това са приспособени към усилените физически тренировки. На тегло женските достигат 18-25 килограма, а мъжките - 20-30 кг. Височина им е средно 51-56 сантиметра, а при мъжките индивиди - 56-61 см.

Важно е да се грижите за кучето, за да избегнете бъдещите здравословни проблеми при колитата. Така например, те имат нужда от много активни игри и разходки. Могат да бъдат отглеждани и в апартаменти, но задължително трябва да ги изкарвате поне 1 час на ден. Здравословното хранене е не по-малко важно, за да бъдат здрави вашите любимци.

Можете да ги храните, както с готова суха храна за кучета, така и със специално приготвена домашна за тях. Индустриалните продукти от висок клас покриват изцяло нуждите на кучето от витамини и минерали, затова много животновъди избират този вариант. Ако пък решите да ги храните с натурална храна, тогава трябва да включите в менюто им:

- варено говеждо, заешко, пилешко, пуешко;

- месни продукти;

- морска риба;

- зърнени храни;

- ориз, елда;

- млечни продукти;

- зеленчуци и плодове.

Характер и поведение на Шотландска овчарка (Коли)

Коли

Кучетата от тази порода са много умни, активни и интелигентни кучета. Характерното за тях е това, че не са агресивни, но към другите животни се отнасят предпазливо. Заедно с това са много привързани към стопаните си и много сложно се справят със самотата, ако се наложи да ги оставите сами.

Хората, които имат тази порода за домашен любимец споделят, че това са най-съобразителите, верни, добри и мили кучета на света. Те прекрасно усещат настроението на стопанина си и умеят дори да му съчувстват. По начало шотландската овчарка е била овчарско куче и лесно се е справяло със задачите си. Именно затова е важно да се движите много с кучето си, за да развивате неговия природно заложен потенциал. Без подходящото обучение и възпитание, шотландската овчарка може да започне да капризничи и дори да гризе различни вещи и мебели.

Ако имате деца и планирате да си вземете Коли, тогава ще останете очаровани от факта, че тази порода е не само много нежна и любвеобилна, но и прекрасно се разбира с малките деца. Тези животни могат дни наред да се занимават с малките деца и да ги защитават от опасностите. Те са винаги мили и спокойни, а също така могат да намерят общ език с всеки. Много са търпеливи към белите на децата, като така например не се ядосват, ако те започнат да ги дърпат за опашката или ушите.

Ще останете наистина очаровани от милия характер на шотландските овчарки и ще се влюбите в дружелюбните четириноги приятели. Вземайки си тази порода за питомец, вие се сдобивате не просто с пухкаво куче, а с верен приятел на цялото семейство! Да, коли е отлично семейно куче - също като лабрадор, голдън ретривър, немска овчарка, санбернар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати