Чесапийк Бей ретривър

Чесапийк бей ретривър
Снимка: Marilou Burleson Pixabay
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Появата на нова порода кучета обикновено става след прецизна селективна работа на различни развъдници, търсещи определени качества в екземпляр, който съчетава възможностите на различни породи. Друг път е резултат на работа в търсене на куче за точно определена цел. А понякога е просто случайно струпване на много обстоятелства, в който пръст има както природата, така и човекът.

Такъв е случаят с кучето от порода Чесапийк Бей ретривър, който в родината му - САЩ, наричат кратко Чеси. Това интересно куче се е появило и е отглеждано в щата Мериленд по капризите на случайността, но тя го е превърната в най-популярната местна порода в този щат. Историята на появата му е любопитна и може да бъде проследена до първите екземпляри, дали началото на вида.

Произход на Чесапийк Бей ретривър

Историята на развъдните ретривъри, наричани чесапийк, тоест куче патица, започва през ХІХ век. Тогава на крайбрежието на днешния щат Мериленд попада британски кораб, който има нужда от помощ. Моряците са спасени от екипажа американски кораб и за благодарност дават на капитана на кораба-спасител Джордж Лоу две кученца от породата Нюфаундленд, които били взели от едноименния остров.

Двете кутрета носят имената Сейлър и Кентен и те започват да се преплитат с кунг-хрътките, които вече са се появили на брега на залива Чесапийк. Хрътките са тези, които дават на новата порода скоростта, която притежава, а цветът на очите и на козината на ретривъра издава родството на двете породи.

Пълното оформяне на породата става през втората половина на ХІХ век. Тя става много популярна, благодарение на умението си да ловува водни птици, главно патици.

За първи път породата е регистрирана от Американския развъден клуб през 1878 година. Днес тези кучета са на трето място по популярност след голдън ретривърите и лабрадорите.

Характеристика на Чесапийк Бей ретривър

Породата на Бей ретривърите се развъжда в щатите Мериленд и Вирджиния, намиращи се на брега на залива Чесапийк. Всички възможности на Чеси, както наричат тези ретривъри, са идеални за работа във водата.

Главата им е клиновидна, с широк череп и силни челюсти, които дават възможност за изхвърляне на птиците от водата. Малките им дебели и високо поставени уши дават възможност да плуват в ледена вода, дори да пробиват леда. Дебелата, гъста и груба козина покрива кучето плътно и не позволява водата да стигне до тялото му.

Това може би е най-доброто животно, пригодено да работи във водни условия. С негова помощ ловците изваждат всяка година по хиляда патици от водата.

Размерът и силата на Чесапийк Бей ретривър не трябва да бъдат прекалени, тъй като те са работни кучета, но трябва да са достатъчни, тъй като от тях се очаква да разчупят леда и да останат във водата дълго. Те често трябва да плуват навътре, преодолявайки напора на вятъра и течението.

Стандартите са твърде строги за тези кучета. Възрастният мъжки трябва да е висок от 58 до 66 сантиметра, а женските от 53 до 61 сантиметра. Мъжките тежат от 29 до 36 килограма, а женските от 25 до 32 килограма.

Чесапийк Бей ретривър има широк череп, доста къс нос, къса и лика заострена муцуна, тънки и подвижни устни. Ушите му са добре разположени, свободно висящи надолу. Захапката му е тип ножица, но може и права.

Вратът на кучето е мускулест, средно дълъг и конусовиден. Гърбът му е къс и мощен. Гърдите му са широки, силни, дълбоки.

Опашката му е умерено тежка и средно дълга. Може да бъде леко извита или права.

Козината му трябва да бъде къса и дебела, с плътен подкосъм. На раменете, гърба, врата може да има тенденция към навиване. Малки висящи пера от козината по бедрата и опашката са приемани от стандарта.

Чесапийк Бей ретривър - отглеждане и грижи
Снимка: Marilou Burleson Pixabay

В цветово отношение козината трябва да бъде близо до това, което се наблюдава в околната природа. Примерно всеки нюанс на суха трева или кората на дървото. Малки бели петна по гърдите, гръдния кош или вътрешната страна на краката са допустими, но все пак се предпочитат кучета в единен цвят.

Характер и поведение на Чесапийк Бей ретривър

Много специалисти смятат Чесапийк Бей ретривър за изявен индивидуалист. За да бъде спечелена любовта и послушанието на кучето е нужна много работа. То става много лоялен член на семейството. Силните му инстинкти го правят добро куче-пазач. Много държи на територията си и става неспокойно в присъствие на непознати или други кучета.

Чесапийк Бей ретривър се разбира добре с децата и другите домашни любимци, ако е социализирано от рано и е възпитавано правилно. Тъй като е много самоуверено животно, то е подходящо за стопани с опит и подход към властните породи.

Чеси е отлична порода ловджийско куче. Обича водата и може да прекара часове в нея. Обича да тича, да играе и да се отдава на всякакви дейности навън. Това куче е будно и възприема добре. На закрито не са много активни и предпочитат у дома да дъвчат нещо, затова е добре да им се подсигурят подходящи играчки, да не рушат покъщнината. Не са подходящи кучета за градски условия, те не могат да седят на едно място.

Хранене на Чесапийк Бей ретривър

Тази едра порода кучета освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи. Месото трябва да съставлява около 80 процента от цялото хранително съдържание. Плодовете, зеленчуците, зърнените храни са останалите 20 процента от диетата. Прясната вода трябва да бъде на разположение целодневно. Тъй като стомахът на кучето често се подува, добре е да се храни не повече от два пъти на ден.

Грижи за Чесапийк Бей ретривър

Козината на Чесапийк Бей ретривър е гъста и къса, с плътен и вълнист подкосъм. Козината на кучето не е особено къдрава и стои леко мазна. Не се препоръчва кучето да се къпе, тъй като структурата на козината му може да се увреди. Разчесването е необходимо да бъде по-интензивно само в периода на линеене, за да падат излишните косми.

Обучение на Чесапийк Бей ретривър

Това куче е интелигентно и има склонност да се учи добре. То бързо усвоява командите, нуждае се от много движение и може да се държи невъзпитано, ако не получи това, което иска. Затова социализацията от ранна възраст е важен момент в обучението. Упражненията трябва да бъдат разнообразявани с разходки, за да може животното да влиза лесно в кондиция.

Здравословни проблеми на Чесапийк Бей ретривър

Както всички чистокръвни кучета, Чеси имат своя дял от здравословни проблеми. Най-често срещани са кучешката дисплазия, което е ставно дегенеративно заболяване. Прогресивната атрофия на ретината също е от по- често срещаните. Епилепсията също се среща понякога при породата. Като цяло обаче са с добър здравословен статус и живеят до 10-12 години. Изисква се всяко куче да има сертификат за здравословното му състояние.

Няколко факта на Чесапийк Бей ретривър

Първото наименование на породата е Чесапийк Бей дъкинг дог, дадено през 1877 година.

Преди 56 години Чеси е обявено за национално куче на Мериленд.

Породата е талисман на Балтиморския университет в Мериленд.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати