Грижа за очите на кучето

Грижа за кучешките очи

Кучешкото зрение не е така добре развито като човешкото, но въпреки това то е най-добрият начина за ориентация в пространството.

Кучешките очи могат да кажат толкова много само с един поглед без думи. Когато погледнете в очите на кучето те трябва да са чисти и да отразяват неизмерна любов и лоялност.

Най-сигурният начин да поддържате очите на кучето си здрави е редовно да ги проверявате. Добре е това да се случва след всяка разходка.

Понякога по време на разходка на кучето едри прашинки или частици от растения могат да попаднат в окото на любимеца ви. Той няма да остане безучастен в този случай, а ще ви покаже, че нещо не е наред, като търка с лапа окото си, мига многократно и тръска глава.

Не се опитвайте да бъркате в окото на кучето си с пръсти, защото покривният слой на окото - роговицата, е изключително чувствителна и лесно може да я нараните. Ако частичката се вижда ясно, може да опитате да я отстраните с памуче или суха кърпичка, без да докосвате очната ябълка.

Други симптоми, че очите на кучето ви не са здрави, са появата на изтечения в големи количества, които се събират във вътрешният очен ъгъл. Това може да се дължи на алергии от вещества вкъщи или на възпаление. В такива случаи лигавицата на клепачите е силно зачервена и понякога подута.

Обилно сълзене на кучешките очи (все едно кучето плаче) е признак за проблем. Това се случва, ако чистите дома си със силни препарати, съдържащи например белина. В такъв случай изберете препарат с по-меко и не дразнещо действие.

Не позволявайте на кучето да държи главата си през прозореца, докато пътувате. Това занимание може да е изключително забавно за него, но малки частички или насекоми могат да наранят очите му.

Кучетата от породите с къса муцуна като Пекинез, Ши Тцу и Мопс имат по-изпъкнали очни ябълки от останалите и са по-предразположени към нараняване. Ако кучето ви е с такава структура, трябва да внимавате за най-малките признаци на очен проблем.

Ши Тцу

С възрастта и както и при хората кучешкото зрение се влошава, а при старите кучета продукцията на сълзи намалява. В тези случаи ветеринарният лекар ще ви предпише капки с изкуствени сълзи които да капете няколко пъти на ден, за да поддържате очите влажни. Сухотата в очите е сериозен проблем, който освен че е дразнещ и болезнен за животното, може да доведе до язви и слепота.

Редовният профилактичен преглед при ветеринар ще покаже от каква грижа се нуждае кучето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати