miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Австралийски булдог

Австралийски булдог

Австралийски булдог
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Повечето кучета имат многовековна история и следват човека от древни времена, но има и доста новоразвити породи кучета, които обикновено са кръстоски на познати други близки породи. Такава е породата австралийски булдог. Както показва името, това е порода, развита в Австралия. Позната е и с още едно име - австралийски босдог.

Преди да се появи тази разновидност на булдог обаче, се е появило кучето с късо и набито тяло и набръчкана кожа в областта на врата и главата. Това е кратката характеристика на булдога.

Породата булдог има древен произход, идва от буленбайсера, куче, използвано за нападение над диви животни още в Древна Гърция, Асирия, Египет и Рим. Първоначално породата е агресивна и тези животни са използвани в коридата и кучешките битки, но след като всичко това е премахнато със законови мерки, започва селекцията, която създава социални и добри домашни любимци.

Днес булдогът е семейно куче, което се научава да съжителства добре не само с деца, но и с други домашни любимци, тъй като е едно дружелюбно куче. То в същото време е готово да защитава членовете на семейството и затова е доста често срещан обитател на човешките домове.

Разбира се, селекциите не са свършили до тук. След многобройни кръстосвания на местна почва са създадени разновидности на породата, които днес са широко разпространени и добре познати: английски булдог, френски булдог и американски булдог, които са добре познати и още една съвсем нова порода - австралийски булдог, представляваща едно една интересна възможност да се развие древната порода.

Произход и външен вид на Австралийски булдог

Породата е толкова млада, че още не е призната официално, но се водят преговори за нейното официализиране. Името е измислено само преди 22 години от Ноел и Тина Грийн, които са основатели на две програми за развъждане на булдог.

Целта на тези развъдчици е да създадат куче, което да има външния вид на булдога, но със страхотна индивидуалност. И широката публика го признава, защото новото куче е склонно по-малко да страда от затруднено дишане и кожни проблеми, отколкото познатите породи булдог, запазвайки в същото време всички прекрасни качества на булдога.

Ясно е, че австралийският булдог е роднина на английското куче със същото име. Всъщност той е кръстоска и с булмастиф, боксер и бултериер.

Животното е средно по размер, има здраво и компактно тяло. Много е мускулесто и силно. Височината му е от 43 до 51 сантиметра, теглото му достига от 23 до 35 килограма. Малко по-големи и по-тежки са от британския булдог.

Кучето има равна горна линия на гърба и широки гърди с отпуснато месо. Опашката е право и може да бъде подрязана.

Кучетата от породата Австралийски булдог имат голяма квадратна глава, която преминава в широка и здрава муцуна. Очите са големи и широки. Носът е набръчкан и черен. Захапката е средна, а зъбите му са големи. Челюстите са широки и трябва да са квадратни в горния и долния край. Има гънки около носа и висящата кожа там е предразположена към дразнения.

Тези кучета имат къса и гладка козина, обагрена в различни цветове. Само тигровият цвят има поне пет нюанса. Може козината им да е разноцветна, като един цвят е по-изтъкнат от други. Често имат и петна по козината.

По принцип телата на женските кучета трябва да са по-дълги от тези на мъжките по изискванията на стандарта, който не е уточнен в детайли заради непризнатата още официално порода.

Характер и поведение на Австралийски булдог

Австралийския булдог е любяща и лоялна порода. Харесва му да прекарва времето си със семейството, в което живее. Има висок интелект и затова е лесно да бъде обучено. Това е добро, лоялно куче, мило и стабилно като темперамент. Обича игрите и се разбира добре с децата в дома.

Кучето е много бдително и е добър пазач. Не стават обаче за охрана, защото не са агресивни към външни хора или животни. Те търсят не само привързаност и внимание, но и утеха при стопаните си, тъй като имат кротък нрав. Поведението им обаче е много представително. Имат склонност да станат непокорни, ако бъдат неглижирани.

Могат да бъдат доминиращи спрямо други кучета в тяхната територия, но при правилна социализация може да се разбира добре с другите домашни любимци. Ако обаче се отглежда с останалите домашни любимци на семейството още от ранна възраст, австралийският булдог ще бъде лесен за съжителство и приятелски настроен, а не доминиращ.

Тъй като първоначално са отглеждани за борба с бикове и други големи животни, те са много по-малко резервирани от другите породи. Уверени са в своята природа.

Кучетата от породата австралийски булдог са добри другари

Грижи на Австралийски булдог

Тъй като са лоялни и се стремят да угодят на стопаните си, австралийските булдози са лесни за обучение. Нужно е обаче да се използват похвали и лакомства, за да бъде примамено кучето да изпълнява командите. За тях е необходима здрава и последователна ръка. Тези кучета жадуват за лидерството на собствениците си.

Породата има сравнително ниски нужди от упражнения. Все пак те обичат ежедневните разходки, радват се и на други дейности на открито. Това куче с радост ще тича след фризбито или след топката.

Битуваше схващане, че тези кучета са добри плувци. Истина е, че те обичат водата, но тежкият им гръден кош ще ги накара да потънат като тухла. Така че трябва да се следи кучето, когато е близо до водата. Необходимо е обаче да се движи, защото породата е склонна към затлъстяване.

Грижите за австралийския булдог изискват системно почистване на кожните гънки около устата с влажна кърпа. Ушите и очите също трябва да се проверят редовно. Къпането е според желанието на самото куче, то обича водата и няма да откаже банята, когато е мръсно.

Хранене на Австралийски булдог

Всички кучета имат нужда от питателна и добре балансирана храна и австралийският булдог не прави изключение. Макар че са здрави кучета, те се нуждаят от подходящо хранене, което да ги поддържа през различните етапи от живота. Храната на австралийския булдог трябва да бъде с високо качество.

Болшинството собственици залагат на сухата храна, защото е леснодостъпна и съдържа всички хранителни вещества, от които кучето се нуждае.

В състава на храната месото е първо в списъка. Трябва да се избягват марките с много изкуствени съставки и заместители.

Обикновено стандартното по размер куче се нуждае от 3 чаши суха храна за деня. Количеството трябва да се раздели на равни дози за две или три хранения през деня според индивидуалните особености на кучето. Прехранването води до подуване.

Болести при Австралийски булдог

Полагат се много грижи в момента за поддържане на генетичната цялост на австралийския булдог и предотвратяване на вродени състояния.

Тъй като го считат за късоглаво куче, австралийският булдог има проблеми с дишането, макар и по-малко от другите представители на булдозите. По-предразположено е обаче на топлинно изтощение от другите сходни породи като английски, френски или американски булдог.

За кожните проблеми при кучето е нужно да се поддържа добра хигиена на кожата, особено на гънките.

Някои факти за булдозите

Булдозите са едни от най-приспособимите кучета. Те са отлични психолози, преценяват хората и се ориентират добре в обстановката.

Ако изведнъж смени стопаните или се раздели с любим за него човек булдогът изпитва огромен стрес.

Куче от порода австралийски булдог е талисман на колежански отбор. Толкова е значимо мястото на кучето за отбора, че се е превърнало в институция.

Някои представители на булдозите хъркат силно като спят, други пък изпускат често газове.

Всички породи се използват активно в анималотерапията заради чудесния нрав на животните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати