miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Син Гасконски Басет

Син Гасконски Басет

Син Гасконски Басет
Снимка: Alex_vagler/pixabay.com
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Сред ловните породи кучета важно място заемат басетите. Те се отличават с много добро обоняние и това ги прави отлични ловци. Породата с латинско название басет хаунд е обозначена чрез отличителните си особености. Френското bas, което в превод е нисък, подсказва, че кучето е доста ниско. Те са късокраки и са селектирани чрез кръстосване с блъдхаунд. В средата на ХІХ век породата вече е създадена и представена на Световното ловно изложение.

Басетите са късокраки кучета, но тялото им е дълго. По главата имат много гънки. Височината им е малка, най-много 38 сантиметра. Теглото на мъжките е до 29 килограма, женските са с два килограма по-леки. Дългите им уши предизвикват умиление, защото се съчетават добре с веселия нрав на животното. Тъмнокафявите им очи са с ромбовидна форма. Голяма глава, дълга муцуна, големи лапи и широк гръден кош - така може да бъде описано това смешно и с приятен нрав куче.

Първоначално е използвано за лов на дребен дивеч. Зайците, катериците и енотите са във възможностите на това късокрако куче, което макар да не се отличава с таланта на ловец, е активно животно. Селекцията е извършена в Англия и в средата на ХІХ век е представена на Световното изложение във Франция. Качествата на басета могат да бъдат оценени, когато се наблюдава по време на лов. Той няма равен на себе си с упоритостта, с която преследва дивеча.

Козината на кучетата басет е черна, рижава, бяла, но може да бъде и синя. Според оцветяването съществуват и видовите различия на породата. Най-често може да бъде срещнат рижаво кафеникав басет, но с по-интересна външност е синият гасконски басет. Тъй като буди интерес, той заслужава по-обстойно представяне.

История на син гасконски басет

Повечето хрътки, в това число и басета, водят произхода си от Франция. Името на породата обозначава, че кучето и от Гаскона, югозападна Франция. Синята хрътка е обитавала района още от ХІІ век. Участвали са в преследването на дивите мечки, вълците и сърните по време на лов.

В началото на ХХ век обаче популацията им вече е силно намаляла, има единични екземпляри. От тях тези с по-дълги крака се използват за чифтосване, за да може породата да продължи да съществува.

Кратката характеристика на синият гасконски басет не се различава съществено от тази на останалите басети. Кучето е стройно, макар тялото да е дълго, а краката му - къси, както е характерно за породата. Голямата мощ, която притежава, както и структурата на атлет, не правят хода му тежък и тромав. То е подвижно и енергично животно.

Ръстът на средното по размер възрастно куче е от 30 до 38 сантиметра. Синият гасконски басет тежи от 7, 3 до 9 килограма.

Най-интересното нещо в породата е козината на кучето. Тя е къса, гъста и перушинеста. На цвят е бяла, на големи черни петна, но цялото тяло е напръскано с черни до синкаво петна, откъдето идва името. Поддържката на синия гасконски басет е лесна. Линеенето и здравият вид изискват поддръжка с едно разчесване и ресане седмично.

Стандартът за хрътката не се различава съществено от чертите, характерни за породата басет. Много характерно е, че костите на тази порода са с плътна костна структура.Прекалено дългите уши му помагат да следи лесно миризмата на дивеча. При следене, ушите се влачат по земята и събират ароматните молекули. Басетът като цяло е втори по обоняние след блъдхаунда, което значи отлично ловно куче. В носа му се намират около 20 милиона рецептори на обонянието.

Характер и поведение на син гасконски басет

За породата басет е характерно, че са приятелски настроени, имат интерес към нови контакти. Подходящи са за семейства с деца, защото обичат да разсмиват стопаните си със своите номера. Не обичат да стоят сами. Ако видят непознат човек или друго куче, започват да лаят силно. Обичат да пътешестват, тази порода е енергична и дейна.

Синият гасконец от тази порода обаче е резервиран към всички, които не са от семейството. Привързаността му се заключава само до хората, с които живее. Мъдростта и смелостта са качествата, които отличават това куче от останалите и го правят уникално. Подобно на останалите хрътки обаче и гасконския син басет неотклонно следва дирята, забивайки нос в следата, оставена от дивеча.

Още нещо, което отличава този следотърсач от другите е, че той може буквално да стане глух за всичко наоколо, докато следва миризмата на плячката. Необходимо е да се обучи предварително как да изпълнява кучешка команда за връщане, преди да бъде заведен на лов. Тъй като е прекалено вглъбен в дирите, синият басет от Гаскона трябва да бъде държан настрани от пътното платно от своя стопанин.

Това куче не може да бяга бързо с късите си крака, но пък е невероятно издръжливо и е подходящо за продължителен лов. Енергията му е неизчерпаема и то има нужда да си вре носа навсякъде поне два часа.

Грижи за синия гасконски басет

Понякога кучето изглежда мръсно. Тогава трябва да бъде изкъпано, редовното къпане на кучето обаче е излишно. Ушите му са слабо място и трябва да се поддържат добре. Ако получи ушна инфекция, може да се появят полипи.

Този забележителен ловец се пъха буквално навсякъде и затова има опасност да се изгуби, ако стопанинът не е достатъчно бдителен и не е обучил своя помощник в лова да изпълнява командите за връщане, които му дава.

Син Гасконски Басет

Ушите са първото нещо, с което трябва да започва грижата за синия гасконец. Инфекциите не са резки, както и кърлежите по време на разходка. Не трябва да се забравя, че дори при разходка енергичното животно може да тръгне да преследва котка или друго животно и затова трябва да се води внимателно навън.

Не се подчинява лесно, не изпълнява команди и е едно от трудните за обучение кучета. Трябва постоянно да бъде подкупвано с лакомства. Нужно е търпение, а понякога и работа с треньор.

Гънките около устата също трябва редовно да се почистват заради слюнката, която отделя кучето и която може да замърси кожата и да я инфектира.

Болести по синия гасконски басет

Тъй като тази порода е резултат на кръстосване, наследствените заболявания са широко разпространени за породата. Заради формата на тялото, която е идентична с тази на останалите басети, не е изключено кучето да порасне с изкривен гръбнак или стави.

Отделно синият гасконец страда от всички заболявания, характерни за породата, както и за кучетата изобщо. Глаукомата, тазобедрената дисплазия, преплитането на червата и обръщането на стомаха, както и наднорменото тегло са все здравни проблеми, които може да има при тази порода.

Хранене на син гасконски басет

Хранителният режим изисква правилен баланс на всички групи хранителни вещества, както и редовен достъп до прясна вода. Това означава да се следи здравословното състояние и общото развитие на тялото на кучето, за да е сигурно, че се чувства добре.

Храненето на Хранене на син гасконски басет трябва да бъде два пъти на ден за възрастното куче и два пъти по-често за кутретата. Тъй като стомашните проблеми са нещо характерно за сините басети, трябва да се намалят порциите до минимум и да се дава по-често и по малко, ако се забележи, че стомахът му се подува след приема на храна.

Няколко интересни факта за синия гасконски басет

Интересно е, че синият басет е деликатно куче, но не страда често от алергии.

Ако трябва да се определят неговите възможности на пазач, то те са средни, на следотърсач - отлични.

Стандартните черти за хрътката са типични за това куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати