miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Лечение на рани при животни

Лечение на рани при животни

Лечение на рани при животните

Стопаните на животни често се обръщат за помощ към ветеринарните клиники следствие на това, че любимецът им е получил някакво нараняване в дома, на разходка или пък по време на общуването си с други животни. Възможностите на съвременната медицина позволяват успешно да се решат редица здравословни проблеми при кучета, котки и други домашни любимци. Главният фактор, който влияе на лечението на раните на животни, е своевременната намеса на медицинско лице.

Под рани при животните се разбира нарушение в целостта на кожата, което е в резултата на външно механично въздействие. Ако раната не е дълбока, тогава тя ще може бързо да заживее дори с най-лесната обработка на нараненото място. Има обаче и видове рани, които се лекуват с помощта на хирургична намеса и други процедури, които не могат да се извършат в дома.

Основни причина за рани при животните:

- Падания и натъртвания.

- Бой с други животни;

- Аварии;

- Следоперативни рани;

Куче с рана

Видове рани при животните

Във ветеринарната практика е най-удобна следната класификация на раните, а именно по типа на травмата, която ги е провокирала:

1. Разкъсвания и ухапвания - областта може да е с различна големина, както и да имат неравни ръбове. Заздравяват дълго, като могат да са придружени с гноен процес и некроза на тъканите.

2. Порязване - имат гладки ръбове и са с малка дълбочина. При правилна обработка заздравяват бързо;

3. Удар - рядко са придружени с кървене. Наличие на хематоми и други усложнения в зависимост от силата на удара;

Лечение на рани при животните

За почистване на полето се използва дестилирана вода или 3% разтвор на водороден пероксид. Ако раните при животните са отворени, тогава задължително се слага превръзка. В случай на силно кървене, може да се използва турникет, като целта е да се притискат кръвоносните съдове и така да се спре временно кървенето.

За да не чешат превръзката любимците, тя може да се навлажни с отвара от лайка или градински чай. Трябва да се сменя в началото всеки ден. Антибиотичното лечение на ранени животни е също важен етап от оздравителния процес, а именно за да не се получи инфекция.

В зависимост от сложността на раната при животните могат да се поставят шевове във ветеринарната клиника. Извършват се и всички дезинфекционни процедури, както и се предписва курса на лечението. Възможно е да се наложи любимецът ви да остане известно време в стационар, за да се наблюдава постоянно от медицинско лице.

Превръзка на куче

Важно е да се грижите добре за вашия питомец. Старайте се в дома ви да няма разхвърляне режещи предмети, които животното може да стигне и да се нарани. Ако пък извеждате домашния любимец навън, не му давайте да контактува с други животни, тъй като те могат да се сбият. Ако все пак четириногият ви приятел е получил нараняване, тогава веднага го заведете във ветеринарна клиника.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати