Полезно ли е за кучетата да ядат хляб

Полезно ли е за кучетата да ядат хляб
Снимка: Ella_87/pixabay.com

Хлябът е един от най-разпространените хранителни продукти в целия свят, който се консумира под различни форми. Но тук възниква въпросът дали все пак можем да храним кучетата с него и ако не, то защо? Със сигурност, ако сте собственик на куче, сте си задавали поне веднъж този въпрос.

И веднага бързаме да ви отговорим, че може. Важно е обаче да знаете, че не бива да давате хляб на питомеца ви в големи количества, тъй като в този случай той може да има негативен ефект на здравето им. Също така важно е да имате предвид, че все пак хлябът има различни разновидности, като не всички могат да се дават на кучетата.

Защо не бива да давате хляб на кучето си редовно?

Въпреки, че този продукт не е токсичен, не бива да го давате на постоянна основа на домашния ви любимец. Той може да насити организма им с различни важни елементи, като например калций, желязо, магнезий и витамин B6. Те обаче не отговарят изцяло на хранителните потребности на питомеца ви.

Не е добра идея да храните кучето основно с хляб, защото по този начин те няма да получават достатъчно микроелементи. Освен това важно е да знаете, че той съдържа много въглехидрати. От своя страна, домашните любимци нямат нужда от приема им в големи количества.

Въпреки това консумирането на хляб от куче в голяма доза може да доведе до нежелани последици върху здравето на кучето.

- Въглехидратната диета може да причини животозастрашаваща инверсия на червата при кучетата;

- Богатата въглехидратна храна е много калорична, като хлябът не е изключение от това;

Една филия хляб съдържа 75 калории. Кучетата със средни размери обикновено консумират около 1000 калории в ден, а по-малките породи - още по-малко. По този начин хлябът удовлетворява дневната им норма, но не им набавя необходимите вещества. Редовното хранене на кучето ви с хляб може да доведе и до наднормено тегло и затлъстяване при кучето.

Какъв хляб е опасен за здравето на кучето?

Чесновият хляб е опасен за кучето

- Чеснов хляб - въпреки че е много вкусен, той е опасен за четириногия ви приятел, тъй като чесънът е токсичен за тях.

- Луков хляб - ситуацията е същата, а именно лукът е опасен за здравето им.

- Хляб със стафиди - стафидите и гроздето също са токсични за кучетата, така че се въздържайте от това да давате подобно лакомство на любимеца ви.

Ако трябва да обобщим казаното до тук, ще добавим, че ако сте решили да давате на кучето си хляб, то това трябва е много рядко. Все пак, както вече разбрахме, въглехидратите се усвояват трудно от организма им. И не забравяйте да четете състава, преди да решите да почерпите питомеца ви с хляб, за да се убедите че в него не се съдържат токсични и вредни за тях ингредиенти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати