Безопастни ли са диетите на растителна основа за вашите кученца

Безопастни ли са диетите на растителна основа за вашите кученца

За хората вегетарианската или веганската диета предлага разнообразни ползи за здравето. Според клиниката Майо една диета на растителна основа може да намали риска от сърдечни болести, диабет, дори някои видове рак.

Но що се отнася до четириногите ни приятели, е препоръчително да не ги ограничавате само с храни без месо, твърди Кейти Нелсън, асоцииран ветеринарен лекар в Медицинския център за животни Belle Haven в Александрия, Вирджиния, и местен ветеринар в Freshpet.

Кучетата със сигурност могат да оцелеят на диета на растителна основа, но това не означава, че ще се чувства добре с нея - твърди тя. Причината? Телата им се нуждаят от протеини и незаменими аминокиселини, които са получават от месото, казва Нелсън.

И наистина обяснението на Нелсон се съгласува със скорошно проучване публикувано в списанието на Американската ветеринарномедицинска асоциация, което оценява здравето на кучетата, които са на диети на растителна основа. Авторите отбелязват, че техните най-големи притеснения за строго растителните диети са достатъчността на незаменими аминокиселини и хранителни вещества, които се получават предимно от животински съставки. Някои от тези хранителни вещества включват общ протеин и витамини А, В12 и D.

Безопастни ли са диетите на растителна основа за вашите кученца

И въпреки че можете да добавите тези съставки чрез синтетични таблетки и добавки, Нелсън не е почитател на тази идея. Притеснително е, че докато се опитваме да се храним по-правилно и с по-органични храни, всъщност трябва да въвеждаме изкуствени източници, обяснява тя. Експертката препоръчва да купувате храни за домашни любимци, които са с високо съдържание на протеини, с ниско съдържание на въглехидрати и имат плодове, зеленчуци и зърнени храни в тях. Също смята, че кучетата се хранят най-добре като месоядни, въпреки че технически са всеядни.

Мисля, че трябва да придържаме към това, което знаем, че работи, а това е диета на основата на месо със зеленчуци, зърнени култури и плодове, и да се опитваме да стоим далеч от всички химически добавки, добавя тя.

Нелсън признава, че напоследък е забелязала увеличаване на интереса към диети на растителна основа за кучета. Тя смята, че това е започнало с животни, които са алергични към обичайните протеини, намиращи се в храната за домашни любимци, а именно риба, пиле, говеждо месо, а понякога и агнешко.

Безопастни ли са диетите на растителна основа за вашите кученца

Въпреки това Нелсън смята, че дори и в тези случаи има други възможности за тях вместо да се премахва месото от диетата им. Ветеринарен лекар съм от 18 години и никога не съм препоръчвала вегетарианска диета за нито един от моите пациенти, разкрива тя. - Ако пациентите ми имат тежки алергии, по принцип ще погледна за някакъв новоизточник на протеин или диета по лекарско предписание.

Независимо дали смятате, че вашето кученце може да има хранителна алергия или се интересувате от въвеждането на нов вид храна в диетата им, Нелсън казва, че е препоръчително първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Няма идеална диета никъде, но е възможно да създадем идеална такава за вашия домашен любимец, казва тя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Silvia Astorini
Silvia Astorini
09.12.2019 16:20
Много кучета са вегани без никакви здравословни проблеми. Вижте в инстаграм @asjoiasdalu

Това не е диета, а стил на живот
0
0