По какъв начин домашните ни любимци се опитват да ни кажат нещо?

Котка

Най-разпространените домашни любимци са кучетата и котките. Всеки човек, който споделя дома си с малък приятел от животинското царство, е убеден, че познава добре своя питомец. Тяхната природа обаче се различава съществено от нашата. Тъй като те не умеят да използват речта, разгадаването на мислите и чувствата им е затруднено.

Опитът на хората в общуването с животните и изследванията на учените могат да внесат някои ясноти относно поведението на домашните любимци, които са станали наши спътници в живота.

Когато кучетата въртят опашка

Този добре познат жест хората приемат само като проява на радост. Учени от Италия обаче твърдят, че когато кучето върти опашка надясно, е щастливо. Ако видите, че прави това наляво, значи положението, в което е, го прави неуверено.

Котките и лазерните фенерчета

Като наблюдават как писаната съсредоточено следи светлината на лазерното фенерче и я гони неуморно, хората си мислят, че тя се забавлява добре. Всъщност това не е съвсем вярно. Котето е ловец по природа, то дебне и преследва, но иска да улови и своята плячка. Това значи, че тя трябва да бъде реална.

Сънят на домашните любимци

Спящо куче

Да оставим ли своя питомец да се излежава и спи по цял ден? Това изглежда примамлива идея, но е грешна. Прекаленото успиване може да предизвика проблеми в поведението на животното. То има нужда от внимание и игра, както и от разходка със своя стопанин.

Храната на порасналото ни кученце

Когато кученцето е било малко, всеки стопанин грижливо е подхождал към храната му, за да расте то здраво и жизнено. Когато порасне, някои хора неправилно смятат, че то вече може да яде всякаква храна. Храненето на кучето трябва да бъде съобразено, с новите му нужди - от специални вещества за здравина на костите. Кучешката храна се избира според възрастовите нужди на животинския вид.

Промяната в поведението на домашния любимец

Нашите питомци си изграждат постоянни навици, които правят ежедневието им рутинно, и това за тях символизира спокойствието и сигурността. Затова всяка видима промяна в поведението им трябва да се разглежда като признак за нещо тревожно. Ако изгубят апетита си, ако са по-лениви и бързо се уморяват, ако уринират по-често - това са състояния в поведението на домашните любимци, на които трябва да се обърне внимание и да се открие причината.

Различната гледна точка

Котка на пода

Ние имаме хоризонтална перспектива спрямо свята. При нашите любимци тя е вертикална. По тази причина те вечно искат да се качват някъде и да слизат. За да задоволим техните нужди, но и да запазим дома си в добро състояние, трябва да им подсигурим начини да се движат в тази посока.

Изявите на инстинктите

Често малкият ни домашен приятел изпречва задните си части точно пред лицето ни. Това според неговите представи е жест, показващ доверие и близост, тъй като малкото инстинктивно се е подлагало на майка си, за да го почисти. Така че това е част от езика на домашните любимци, чрез който те показват привързаност към стопаните си.

Белите на нашето домашно съкровище

Често малкият ни питомец прави много бели, но любовта към скъпоценната ни придобивка не ни дава сърце да коригираме поведението му. Тренировките трябва да започнат още с първите прояви, за да са успешни и бързи резултатите.

Мястото на домашния ни любимец

Спяща котка

Всяко кученце или котенце, което приберем у дома, бързо свиква с обстановката и веднага окупира леглата и диваните. Ако не искаме да го допуснем там, най-добре опитите да се добере до тези места да бъдат спрени веднага. После е вече късно. Позволяваме или забраняваме още в началото, няма средно положение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати