miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Помощ! Кучето ми спи по цял ден

Помощ! Кучето ми спи по цял ден

кучето ми спи по цял ден
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Понякога изглежда, че кучетата имат точно два режима на действие – луда и на пръв поглед неизчерпаема енергия и втори – дълбок и непробуден сън. Тъй като любимците ни бавно, но сигурно остаряват, те губят привидно безкрайната си енергия на кученца и започват да прекарват все повече и повече време във втория режим. Това не трябва да ви притеснява, но е важно да знаете кога времето, прекарано в сън е прекалено, защото това може да е симптом на някои сериозни състояния.

По принцип е нормално кучето ви да спи по цял ден. Големите кучета спят повече от малките, но всички кучета обичат да прекъсват съня си в дрямка през деня, за да се възстановят. Така че, ако любимецът ви обича да се отдава на няколко часа дрямка през деня, знайте, че това е напълно нормално поведение.

Средното куче прекарва в сън буквално половината от живота си – 12 часа на ден. Някои кучета спят до 18 часа на ден и това е напълно нормално.

Освен ако не са специално обучени на някакъв режим, кучетата обикновено имат най-много енергия сутрин и вечер и спят през деня. Навиците на вашето куче за спане са приспособими, така че ако създадете рутинна процедура за редовни упражнения и игра, която работи с вашия график, кучето ви ще промени съответно графика си за сън.

Различни са факторите, които определят продължителността на съня при кучетата. На първо място това е възрастта – колкото по-възрастно е кучето, толкова повече ще спи. Също така определяща е и породата.

Промените в околната среда също могат да повлияят на количеството на съня, от което се нуждае кучето. Когато то претърпява голяма промяна в живота (като преместване или загуба на любим човек), може да спи повече, тъй като декомпресира и се приспособява към нова ситуация. Здравето също играе роля в цикъла на сън-събуждане на кучето. Важно е да се вземе под внимание, ако моделите на съня на животното се променят значително, защото това може да е признак на заболяване или депресия.

Все пак, ако кучето започне да спи повече от 12 часа на ден, трябва да посетите ветеринарен лекар. Най-честите причини за прекомерен сън включват диабет и хипотиреоидизъм, но и заболявания като парвовирус, дирофиларии, лептоспироза, сърдечно заболяване, чернодробно заболяване също могат да причинят сънливост.

Разходка на куче

Ако имате подозрение, че кучето ви спи повече от необходимото заради депресия, следете за знаци като внезапно безразличие към всичко или летаргия, внезапни промени в поведението, промени в апетита, липса на интерес към любимите дейности, хронично неспокойствие.

Ако подозирате, че кучето ви е депресирано, консултирайте се с ветеринарен лекар, но има и неща, които можете да направите вкъщи, за да разрешите проблема. Започнете да му отделяте повече внимание, общувайте с него и си играйте повече. Увеличете физическите упражнения, както и умствената стимулация.

Дайте повече внимание и похвали в моменти, когато кучето действа щастливо (или поне по-малко потиснато). Дайте на кучето си много физически контакт – ласки и прегръдки. Водете го на повече разходки и го повозете с автомобил – това винаги е забавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати