Защо кучето ми краде обувките?

Дайте играчки на кучето, за да не ви краде обувките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Едва ли съществува собственик на куче, който да не се е сблъсквал с проблемите кражба и дъвчене на предмети от домашния му любимец. Всъщност този проблем на кучетата е изцяло психологически.

Въпреки че кучешката психика е различна от човешката, има нещо, по което верните ни приятели приличат на нас - стресът и редица други емоционални състояния им се отразяват и те реагират на тях по свой собствен начин.

Една от причините за дъвченето на предмети при кучетата е стресът от раздялата със стопанина. Кучетата лаят, драскат по вратата, уринират, хленчат, крият и дъвчат предмети, защото са оставени сами.

Най-често жертви на това психологическо състояние на животното са обувките. Кучетата крадат и дъвчат обувките на стопаните си и може би го правят точно за да попречат на собствениците си да ги оставят.

Как да отучим кучетата да краде обувки

Подобно на зависимите хора, кучетата трудно биха могли да се отучат от психологическия си проблем, ако обектът на желанието им е пред тях. Затова всеки стопанин трябва да помогне на любимеца си да се пребори със състоянието си чрез специално обучение и терапия, но и да намали възможността за това поведение като скрие обектите на желание.

Ето и няколко съвета, с които да отучите кучето да краде и дъвче обувки:

1. В повечето случаи обект на желание у кучетата са предмети, които могат да се поберат в устата им като обувки, дрехи, книги. Най-лесният начин да предпазите тези неща от кражба и сдъвкване е като ги приберете в гардероб или шкаф, или ги сложите на места, недостъпни за животното.

2. Купете на кучето си кучешки играчки за дъвчене. Във всеки зоомагазин се предлага богат избор от изкуствени кокали, гумени залъгалки и топки, кучешки пръчици и т.н. Това може да се окаже напълно достатъчно, за да решите проблема си.

Не позволявайте на кучето да краде обувктие ви

3. Използвайте лютиви или горчиви детергенти, които са направени специално за четириногите ни приятели. Те са неприятни на мирис и вкус, затова със сигурност ще откажат кучетата от това им поведение.

4. Не използвайте старите си обувки или дрехи като играчка за кучетата, тъй като те трудно биха могли да различат кои предмети стават за играчка и кои не.

5. Редовно водете кучетата на разходка и кучешки тренировки с изпълняване на команди. Изморявайки се, кучето би имало много по-малко желание да крие и дъвче вещите ви.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати