miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Опасностите от играчките за котки

Опасностите от играчките за котки

Изграчки за котки
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Котките притежават естествена игривост, която няма как да не ни умилява. Възможно е котката да развие скука или хиперактивност, ако не притежава достатъчно забавление под формата на играчки. Ако ги оставите сами да намерят забавление, най-вероятно покъщнината ви ще е това, което ще пострада.

Много от потенциалните играчки за вашия питомец обаче представляват опасност за здравето му. Бъдете внимателни, що се отнася до връвчици канап или прежда.

Въпреки че са класическа играчка за мяукащия ни приятел, трябва да се оглеждаме, за да не се увият в прекалено дълга връв например и да се задушат. Найлоновите торбички, от друга страна, крият опасност от задушаване.

Най-големият проблем с канапените връвчици и друг вид лентички идва след поглъщането им. Когато попаднат в храносмилателния тракт, те се заклещват и блокират пътя на хранителните маси. Лечението обикновено налага хирургична интервенция. Особено опасни са гумените ластичета и малките топчици, които довеждат до задушаване.

Ако забележите леко издадено парче връв от ректума на животното, не се опитвайте да го издърпате, тъй като може да влошите състоянието. Заведете котето на ветеринар за преценка на щетите.

Няма гаранция за безопасността на дадена играчка, дори тя да бъде закупена от специализиран зоомагазин. Тук включваме фалшивите мишки, които вървят в комплект с малки пластмасови очи. Те лесно падат и могат да бъдат погълнати.

Играчки за котки

Когато закупите играчка, уверете се, че по нея не присъстват малки детайли, лесни за поглъщане, и ако има такива – отстранете ги. Плюшените играчки не са добра опция, тъй като лесно се разкъсват и пълнежа бързо може да се озове в стомахчето на писаната.

Ако играчките са толкова опасни за животинчето, защо изобщо да им позволявате да си играят с тях? От важно значение е да отделяте необходимото време за игра с цел запазване на добро физическо и психическо здраве.

Тъй като котките са месоядни, в дивия свят им се налага да експресират хищническия си инстинкт, за да оцелеят. Това сигурно ви подсеща за онзи път, в който котето ви е оставило мъртво врабче в средата на хола. За да изхабите тези инстинкти, трябва чрез игра да стимулирате физическа дейност. От особено значение е двигателната активност за котки с наднормено тегло.

От зоомагазина може да закупите топчици (със или без звънче вътре; вземете достатъчно голям размер, за да предотвратите задушаване), както и стойки, увити в сезал. Някои котки обичат по-меки играчки, в които да впиват ноктите си. Любима занимавка за всяко коте представлява фалшивата мишка/птичка, захваната за края на дълга връвчица. Както споменахме, внимавайте с малки пластмасови детайли.

Не е нужно да се охарчвате за специални играчки, за да осигурите максимум забавление на котето. Повечето котета ще се радват достатъчно и на пинг-понг топчета, голф топки, както и халките на завесата за баня. Найлоновите торбички са абсолютно забранени, но добра алтернатива представляват хартиените такива. Премахнете дръжките и позволете на животинчето да се позабавлява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати