Предизвикателства при прибирането на коте от улицата

Улична котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Често пред погледа ни се изпречват – мърляви, рошави, недохранени, нежелани от никого писани. Бездомните котки предизвикват съжаление в нас, но благодарение на доброволни организации много от тези изстрадали животинчета стигат до етапа на осиновяването си.

Ако наскоро сте си взели котка, шансовете тя някога да е обикаляла безцелно улиците е голяма. Животът на улицата е суров и трябва да знаете някои тактики, с които да сте полезни и на себе си, и на котето.

В крайна сметка наградата ще си заслужава. Ето кратък наръчник за тези, които са достатъчно смели да приберат коте от улицата:

Типовете бездомни котки

В интеракцията си с улични котки ще забележите два персонажа – единият няма да ви позволи дори да го доближите, докато другият ще е склонен да приеме вашите ласки. Към първите спадат така наречените подивели котки, а вторият са животни, които преди са имали собственик и наскоро са станали бездомни. Подивелите имат високи нива на страх, докато другите ще продължават да се връщат на същото място, където сте им оставяли храна, като ще се забележи прогрес във физическата ви близост с тях. Първичната реакция на една подивяла котка от друга страна ще е да избяга и да се скрие, тъй като изпитва ужас от вас. Не е лесно да приютите такава писана – имайки предвид, че никога не е социализирала с хора. Въпреки че двата типа четириноги могат да се забележат да живеят заедно в големи групи, отношението им към човека ги различава.

Улична котка

Медицински проблеми

Потенциалните здравословни проблеми на уличното коте не са за пренебрегване. Първата ви работа след прибирането му е да посетите ветеринарния кабинет – следват познатите дезинфекция, прилагане на всички нужни ваксини, вътрешно и външно обезпаразитяване, проверка на ушите за кърлежи и на козинката за бълхи. За паразити като кокцидия и гиардия ветеринарният преглед е от голямо значение, тъй като те се разпространяват с външни водни басейни, а кръвните проби ще покажат за наличие на котешка левкемия или FIV (котешки имунодефицитен вирус – подобен на човешкия ХИВ). Разбира се, не е задължително уличното коте да боледува. Все пак е добра идея при внасянето му в дома да го изолирате от другите животни, ако има такива, за период от две седмици. В този карантинен срок може да се експресират инфекциите на горните дихателни пътища, заразите с калицивирус и панлевкопенията, ако не са били засечени с клинични тестове.

Поведенчески проблеми

Това са обичайните проблеми, когато котката свиква с нов дом. За щастие, те са обратими. Така например може да предотвратите унищожението на мебелите си, като поставите специални поставки за точене на нокти. Пробването на различни марки котешка тоалетна също е важна стъпка, ако забележите, че не се изхожда на предвиденото място. Почистването на съдчето е от важно значение – старайте се дори два пъти дневно да премахвате с лопатка буците, ако има такива. Неизхождането в котешката тоалетна може да се асоциира и с медицински проблем, което налага посещение до ветеринарния лекар. Ако в къщата има друга котка или са две некастрирани мъжки, може да има териториална борба и да впръскват урината си, за да маркират своето. Много хора заявяват, че довеждането на бездомно коте вкъщи у дома е като осиновяване на дете – ние ще ви препоръчаме да се отнасяте към животинчето точно по този начин.

Улична котка

Плахост или страх

Прибирайки писаната вкъщи, ще забележите у едни пълно безгрижие – просто ще легнат на дивана и ще заспят. Други ще се заврат под дивана и няма да излязат от там с часове, замръзнали от ужас. Уличните котки са травмирани в много случаи, за разликата от одомашнените си събратя. Тези животни, които някога са имали стопани, имат шанса да бъдат ударени от злонамерени човеци, тъй като не притежават такъв страх от хора, какъвто имат подивелите котки. С уплашено и травмирано коте се отнасяйте търпеливо – дайте му шанс да се приспособи към вас, а след това и към дома ви. Това е и идеята на двуседмичната карантина – да помогне със свикването към новата къща. Препоръчително е да обитават малка стая, където няма възможност да се скрият – така няма да се стига до това да ги гоните и хващате, тъй като този акт е стресиращ за тях. Крайната цел е да спечелите доверието им и да им покажете, че са в сигурна и любвеобилна среда. Веднъж изградите ли връзка с животното, то ще ви благодари завинаги.

Приготовления за живота вътре

Предизвикателство е да поставите улично коте в апартамента си, тъй като това е изключително ново за тях, а вероятно и за вас. Нужно е животното да се адаптира към живота между четири стени, тъй като за него е по-безопасно там. Някои котки са силно неприспособими и притежават горещо желание да обикалят свободно. Пускайте ги навън, само в случай че са ваксинирани и вече са изградили чувството си за притежание към вашия дом (още един плюс на двуседмичния карантинен период). Има, разбира се, представители, които с удоволствие ще мързелуват вкъщи по цял ден. В крайна сметка дори тези, имащи влечение към уличния живот, вътрешно в себе си знаят, че сте техният герой.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати