Бохемски Рекс

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Бохемски Рекс
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Бохемски Рекс е изключително красива котка, която грабва сърцата със симпатичната си муцунка и къдравата си козина. Бохемски Рекс е котка, подходяща за ценители. Бохемският Рекс е много дружелюбна, спокойна и послушна котка и е идеална за тези, които искат да имат верен домашен любимец, който не им досажда прекалено.

История на Бохемски Рекс

Котки от породата Бохемски Рекс са се появили за първи път през 80-те години на ХХ век в Чехия. Те били с дълъг гъст косъм, характерен за персийките, но разликата била там, че козината на тези котенца била къдрава. Родителите на първите коки от породата Бохемски Рекс са родени от обикновена персийска котка. Но след като били подложени на изследвания, новородените къдрави котенца били определени като носители на гени на породата Корниш Рекс. Контролираната селекция на бохемски рекс стартира през 1989 година. Пет години по-късно международната организация по фелинология е одобрила стандарта на породата Бохемски Рекс.

Стандарт на Бохемски Рекс

Котките от породата Бохемски Рекс много приличат на персийските котки, от които произлизат. Разликата е в това, че Бохемският Рекс има козина, която е чуплива, на вълни или направо къдрава. Бохемският Рекс тежи от 3 до 7 килограма, като обикновено женските екземпляри са по-елегантни и тежат по-малко от мъжкарите. Главата на Бохемски Рекс е доста голяма, с масивен кръгъл череп и кръгло чело. Бузите са широки, както и носът. Челюстите са масивни, а брадичката е добре изразена и доста голяма. Ушите на Бохемски Рекс са малки, разположени са на голямо разстояние едно от друго. Те са със заоблени краища и имат пискюлчета на върха си. Очите на Бохемския Рекс са големи и кръгли, а цветът им съответства на цвета на козината на котката.

Очите са разположени доста далече едно от друго. Шията е много къса, а тялото на Бохемския Рекс е доста масивно. Крайниците са къси и масивни, с добре развита мускулатура. Опашката на Бохемския Рекс не е особено дълга. Тя е покрита с гъста козина и е със заоблен край. Козината на Бохемския Рекс е дълга, а понякога е и със средна дължина. Тя е особено гъста и дълга около врата му и по крайниците. Козината е вълниста или къдрава, с изключение на косъмчетата по муцуната и ушите. Цветът на козината обикновено е бял, карамелен, сив, червеникавокафяв или бежов. Бохемският Рекс може да е с козина в два цвята, като едно от най-ценените цветови съчетание е така нареченото костенурково - с тъмна жълтеникава основа и кафеникаво-черни петна с кръгла форма, които напомнят за шарките на корубата на костенурката.

Грижи за Бохемски Рекс

Козината на котките от породата Бохемски Рекс изисква разресване. Но то не трябва да се прави всеки ден, тъй като това ще накара къдриците на животното да се превърнат в пух. За да бъде козината винаги гъста и красива, котката от породата Бохемски Рекс трябва да се храни с висококачествена храна, в която да се добавя витамин В. Бохемският Рекс издържа на ниски температури, затова може да го гледате и в двор, но все пак през зимните месеци е добре животното да е в помещение. Бохемският Рекс не понася течения и може лесно да се разболее, затова мястото, където спи, е добре да бъде на закътано. Най-вероятно обаче Бохемският Рекс ще предпочете да спи в леглото на стопанина си и обикновено успява да постигне целта си, още докато е малко котенце.

Котка Бохемски Рекс

Бохемският Рекс не е от най-активните и енергични котки, но въпреки това и той има нужда от движение и забавления. Затова е добре да осигурите на любимеца си различни играчки, с които да се забавлява, и от време на време да играете с него. Ушите на котката от породата Бохемски Рекс трябва да се проверяват всяка седмица, тъй като са склонни към образуване на много секрет. Той се отстранява с помощта на клечки за уши, като се премахва само секретът, който е близо до външната част на ухото.

В никакъв случай не се бърка с клечката навътре в ухото, тъй като това може да предизвика инфекции и дори глухота при котката. Очите на котката от породата Бохемски Рекс сълзят доста и трябва всеки ден да се избърсва пространството около тях с памуче, натопено в топла вода. В противен случай около очите на котката ще се появят трайни грозни петна. Препоръчва се зъбите на котките от породата Бохемски Рекс да се чистят веднъж седмично със специална паста, за да се избегне вероятността от натрупване на зъбен камък.

Обучение на Бохемски Рекс

Котките от породата Бохемски Рекс са много умни и послушни, затова лесно разбират какво е разрешено и какво не. Котката от породата Бохемски Рекс може да бъде научена на някои трикове, но това отнема много време и трябва да проявите търпение, тъй като котките по принцип не са животни, които обичат да изпълняват команди. Въпреки това обаче Бохемският Рекс може да бъде научен на някои основни команди, които трябва да му бъдат поднесени по-скоро като игра, а не като принуда. Препоръчва се да поощрите любимеца си с лакомство или погалване, ако изпълни дадената му задача. Ако проявите агресия към котка от породата Бохемски Рекс, тя няма да ви отвърне със същото, но ще бъде много обидена и може да откаже да контактува известно време с вас. Не трябва да очаквате от тази царствена котка да изпълнява команди от типа на носене на пантофи. Това, което може да направи с удоволствие, е да сяда или да прескача препятствия, всичко друго ще ѝ се стори доста скучно и отнемащо твърде много енергия.

Хранене на Бохемски Рекс

Храната на котките от породата Бохемски Рекс трябва да е висококалорична и с достатъчно количество мазнини, тъй като при тези котки отсъства долният слой козина. За да се чувстват добре, котките от породата Бохемски Рекс имат нужда от добра храна. Добре е да храните котката от тази порода със суха храна и консерви от премиум клас, но също така може да я храните и с натурални продукти. Ако изберете натуралните продукти, не трябва да забравяте, че над 70 процента от менюто на котката трябва да се състои от месо и месни продукти. Препоръчва се давате пилешко, заешко и телешко месо на котката от породата Бохемски Рекс.

Порода Бохемски Рекс

Добавки във вид на сварени зеленчуци или дори плодове ще се харесат много на котките от тази порода. Те с удоволствие хапват кисело мляко, извара и нискомаслена сметана. В менюто им могат да присъстват попарени с вода овесени ядки, твърдо сварени яйца, термично обработени дреболийки от пиле или заек. Не се препоръчва да храните котката от породата Бохемски Рекс с пикантна, сладка, тестена, прекалено солена, твърде гореща или твърде студена храна.

Заболявания на Бохемски Рекс

Котките от породата Бохемски Рекс като цяло са здрави животни, които обаче са склонни към някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са заболявания на отделителната система, прогресивна атрофия на ретината, както и кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което обикновено приключва фатално за котките. Освен това котките от породата Бохемски Рекс имат известни проблеми с дишането, характерни за персийките, тъй като носният им канал е прекалено къс.

Любопитни факти за Бохемски Рекс

Котките от породата Бохемски Рекс са много дружелюбни към малки деца и се отнасят много грижовно с тях. Известни са случаи, в които котка от породата Бохемски Рекс се грижи като бавачка за малко бебе и постоянно поправя одеялцето му. Котките от тази порода лесно се сприятеляват с абсолютно всяко животно. Бохемският Рекс е сравнително нова и доста скъпа порода, затова има държави, в които почти няма котки от тази порода. Те се ценят високо заради красивия си външен вид и заради добрия си характер. Средната цена на котките от породата Бохемски Рекс достига до 1000 долара, но при екземпляри с дълго родословие и с родители, които са печелили награди, тя може да достигне до няколко хиляди долара.

Недостатъци на Бохемски Рекс

Котките от породата Бохемски Рекс са доста мързеливи и за някои стопани това може да е минус, тъй като повече от половината си живот тази котка ще прекара в сън. Сред недостатъците на котките от тази порода е може би фактът, че любимите им места за сън обикновено са нависоко. Бохемският Рекс е в състояние да се качи на гардероба ви и да заспи там, а след това да падне на пода по време на сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариана
Мариана
20.02.2016 17:39
Много полезни новини,особено за тези,които имат такава порода у дома.
Наистина съм удивена от прекрасния вид на тази котка.:)
0
0