Как да поддържате козината на вашата котка

Ресане на Котка

Козината на котката ефективно я защитава от външно въздействие. Характерните ѝ признаци са различните критерии при различните породи. Именно по козината и блясъка ѝ може да се съди за здравословното състояние на котката. Ако няма блясък и е рошава, то най-вероятно котката е болна, или не е хранена правилно.

Единственото средство козината на вашата котка да блести и да остане здрава и красива, е правилното хранене. На пазара има редица средства за поддържане на козината, но те често водят до алергии, раздразнения и краткотрайни резултати.

Козината на всяка котка се състои от три различни типа косми: дълги, леко удебелени към върха покривни и по-къс подкосъм. За техните дължина и тип от значение са фактори като порода, възраст и период от годината. Така например при някои котки има покривен косъм, а липсва подкосъм, и – обратно.

През периодите на линеене - рано напролет и късно наесен, е важно да сресвате козината на вашата котка, за да се отделят мъртвите косми. Масажът, който се прилага при сресването пък засилва кръвообращението и снабдяването на фоликулите с кръв. Това насърчава растежа на космите.

Ако искате вашата котка да има гъста и пухкава козина, трябва да я сресвате всеки ден. Важи за всички групи - дългокосмести, късокосмести или полудългокосмести котки.

Котките, които живеят в градски условия, нямат периоди на линеене, тъй като се отглеждат при постоянна стайна температура. Те линеят целогодишно, което налага честото им и дори ежедневно разресване.

Аксесоари за Котка

Сред останалите грижи за козината на вашата котка, е къпането със специални шампоани. Подрастващото коте за пръв път се къпе след навършване на 1.5-месечна възраст. След това процедурата се извършва един път месечно. Дългокосместите котки, като персийските котки обаче налагат по-често къпане – 2-3 пъти месечно.

Къпането става в голям съд, в който се поставя гумена назъбена изтривалка или плътно здраво парче плат, за да не се хлъзгат лапите на котката. Водата не трябва да надхвърля средата на корема на котката, а температурата ѝ трябва да е около 30-35 С.

Могат да се използват специални шампоани за котки или безвреден мек сапун. В началото с канче се поливат тялото и крайниците, които се измиват първи. Накрая е главата.

Трябва да се внимава в очите или в носа да не влезе вода или сапунена пяна. За изплакване е добре да се използва ръчен душ, с който пяната да се премахне окончателно. Котката се избърсва грижливо със затоплена хавлиена кърпа и се подсушава добре със сешоар.

Оставя се в затоплено помещение до окончателното изсъхване на козината. На финал при полудългокосместите и дългокосместите породи котки се сресват с подходящи аксесоари.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
британски късокосмест
британски късокосмест
27.08.2015 10:05
И как по-точно ще накараш котка да влезе в корито?
4
0