miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Да се преборим със стреса на котката

Да се преборим със стреса на котката

Как да се преборим със стреса на котката

Домашните котки са животни на навика – те не обичат промените в дома, където живеят и където се чувстват пълни господари. За мъркащите домашни любимци рутината е от водещо значение, за да живеят спокойно. Промяната може да бъде абсолютно незначителна за вас, но за котките нещата не стоят по този начин.

Стресът при тях може да бъде причинен от смяна на жилището, ремонт или дори, ако смените мястото на купичките им за храна. Добре знаете, като собственици на котка, че тези любимци се привързват повече към мястото, отколкото към човек.

Мъркащите любимци могат да се стресират и от появата на нови хора в дома или от липсата на някого, с когото са свикнали, от силни и нехарактерни звуци, липсата на внимание и др. Дори най-елементарната промяна – ако сте в отпуска и стоите повече у дома, котката може да се стресира, защото режимът ви се променя, а оттам и режимът на любимеца.

Как да разберем дали домашната ни котка е под стрес? Има няколко начина, по които мъркащите ни любимци могат да изразят своето безпокойство. Възможно е да спрат изобщо да се грижат за козината си или пък да се ближат твърде често. Възможно е също котката ви да спре да се храни или да набляга на предмети от дома, които не са предвидени за храна.

Ако е стресирана, котката често е по-агресивна от обикновено и ходи до тоалетната на неподходящи места. Най-често, обаче, когато е под стрес, котката се скрива в най-далечния и тъмен ъгъл в дома и не излиза от там, докато не се успокои.

Стрес при котките

Как да решим проблема? За да успеете да намалите стреса на котката, трябва да установите каква е причината, след което да я отстраните. Има разбира се и нови ситуации, които настъпват в живота ви и няма как да бъдат променени – в този случай котката просто трябва да свикне с новия начин на живот. Подобна ситуация е появяването на нов член в семейството.

Няма правила, които всеки стопанин на котка трябва да следва в подобна ситуация, защото всяко животно е индивидуално. Все пак има няколко съвета, които могат да бъдат от полза. Можете да опитате следни няколко неща, за да премахнете стреса от любимеца си:

Хранете котката пълноценно и задължително включвайте в менюто й храни, в които има витамин В12.

Разберете причината за стреса и я премахнете, ако е възможно.

Консултирайте се с ветеринар, ако забележите някои от горните симптоми – той може да ви даде адекватен съвет за конкретния случай.

Осигурете пространство на любимеца си и се опитвайте да му обръщате повече внимание.

Всяка котка има специално място в дома, което си е само нейно и когато е там не обича да я закачат – следвайте тези правила. Ако домашният ви любимец се е скрил, оставете го сам да прецени кога иска да се появи. Това, което можете да направите, е да продължите с обичайните дейности за деня.

Има медикаменти, които могат да се дадат на стресираните котки, но те задължително трябва да бъдат обсъдени предварително с ветеринар.

Постоянният стрес при котките може да доведе до здравословни проблеми, затова се опитвайте да решавате подобни ситуации своевременно. Не забравяйте, че гледането не домашен любимец е не само удоволствие, но и отговорност.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати