Хранене на скотиш фолд

Хранене на скотиш фолд

За любителите на пухкави мъркащи домашни любимци не е тайна, че храненето на различните породи не е абсолютно едно и също, защото структурата на тялото на сиамското коте примерно се различава от това на персийката. Това важи и за шотландските клепоухи котки, или скотиш фолд.

Тази порода може да бъде хранена по 3 начина:

- Натурална храна;

- Готови храни за котки;

- Смесено хранене с двата вида.

Изборът на храна зависи от вида енергия, която дава всеки тип хранене. Всеки от тях е полезен за здравето и развитието на домашния питомец, ако е съобразено с изискванията.

Хранене на скотиш фолд с натурална храна

Ако скотиш фолд ще се храни само с натурална храна, то стопанинът трябва да знае, че идеалната храна за шотландската клепоуха са пилешките гърди. За малки котенца те трябва да бъдат сварени и фино смлени. За по-големите котки - нарязани на по-дребни парченца.

Сурово месо на домашните питомци не бива да се дава. Добре сготвеното пилешко месо може да бъде разнообразено веднъж седмично с варено говеждо, както и варен черен дроб, който съдържа много микроелементи, нужни на организма на животното, за да е здрав шотландският фолд.

За да се поддържа лъскава и здрава козината на писаната, може да се дава и сварен яйчен жълтък. За здравината на костите ще се погрижат храните, съдържащи калций. Това са различни млечни продукти. Употребата на прясно мляко обаче не се препоръчва, защото то води до хранителни разстройства.

Варените зеленчуци също трябва да присъстват в менюто на скотиш фолд. Карфиолът, зеленият фасул, морковите са само някои от предложенията.

При този вид хранене са важни допълнителните витамини и микроелементи, за да може тялото на клепоухото другарче на човека да получи всички важни вещества, за да се развива правилно.

Хранене на скотиш фолд с готови храни

Храненето с готови храни освобождава стопанина от нуждата да следи състава на храната, при условие, че се снабдява с първокачествени храни, които съдържат всичко необходимо за правилното хранене на британска клепоуха. На опаковката е указано съответната храна за каква възраст на животното е подходяща.

Хранене на британска клепоуха

Смесено хранене на британска клепоуха котка

Смесеното хранене на котката дава възможност скотиш фолд да усеща разнообразието от вкусове и да получава заедно с това всичко, което е необходимо за растежа и развитието му. При този тип хранене е важно да се следи котето да не се прехранва, тоест дневната дажба да отчита и според вида храна, която се дава.

При хранене на скотиш фолд важи същото правило, както и при останалите породи - малките котета се хранят 3-4 пъти на ден, възрастната котка по 2 пъти дневно.

За котки, навършили 7 години, има специално разработена храна, съобразена с възрастта и нуждите им.

Вредни храни за скотиш фолд

Много от вредните храни за клепоухата котка са вредни и за хората. Това са шоколад и шоколадови изделия, сладкиши, мазни меса, солени храни, колбаси, подправки, кисела храна и речна риба. В киселото мляко за котката има твърде много захар, а прясното мляко предизвиква стомашно разстройство.

Скотиш фолд се нуждае денонощно от прясна вода, добре филтрирана.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати