miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Име за персийска котка

Име за персийска котка

Име за персийска котка

Персийската котка е една от най-обичаните породи котки в света, но и една от най-старите. Персийката е издържала теста на времето и винаги е била популярна порода от появата си в Древен Египет, където е отглеждана като домашен любимец от фараоните

С приятен темперамент и пухкаво тяло, с големи, изразителни очи, персийската котка няма как да не омекоти нечие сърце. Но такава котка с дълга козина и сплескана муцунка се нуждае от специални грижи. Несъмнено персийката не е котка за всички. 

Грижи за очите на персийката котка

Специалната форма на черепа и сплесканата муцуна правят очите на персийката чувствителни към заболявания. Заради своята особеност очите на котката сълзят. Както при кучетата със сплескана муцуна, голямо предизвикателство е да поддържате козината на лицето чиста, без онези кафяви петна, причинени от сълзи. Защитете персийската си котка от течение (дори малък вентилатор може да засегне очите на котката) или други дразнители на очите (например цигарен дим).

Очите на персийката трябва да се почистват два пъти на ден с мека кърпа или козметичен тампон, напоени с физиологичен разтвор или някоя от специално създадените за тази цел козметики, която можете да намерите в зоомагазина. Чистите сълзи означават здрави очи, но ако тампонът стане червеникавокафяв, това означава, че имаме работа с инфекция. Не пренебрегвайте този знак и потърсете помощта на ветеринарен лекар. Освен че оцветява козината на лицето, инфекцията причинява и голям дискомфорт на котката.

Грижа за носа на персийската котка

Късият, сплескан нос не осигурява толкова добро дишане, колкото при другите котки, така че хъркането не е необичайно при персийската котка. При някои котки носът може да бъде частично запушен естествено или поради натрупания секрет и след това да диша повече с устата си. Уверете се, че няма отлагания, които затрудняват дишането на котката; когато почиствате очите, също огледайте носа и с влажен тампон го почистете, ако е необходимо.

Персийска котка

Грижа за козината на персийската котка

Козината е голямото богатство на персийската котка, но същевременно и товар. Дългата и дебела козина обикновено се заплита, особено в зони като подмишници, корем, опашка, задна част на ушите). Грижата за козината изисква време, търпение и специални инструменти.

Използвайте четка с метални зъби всеки ден, за да разресвате козината на котето.

Къпането на котката е задължително и е добре котето от малко да се приучи към тази рутина. Повечето котки в крайна сметка приемат и дори обичат банята, ако тя им бъде представена по приятен начин. В зависимост от текстурата на козината, къпането ще се извършва седмично или ежемесечно, със специален шампоан за котки с дълга козина. 

Сушенето се извършва едновременно с разресването. Ушите трябва да се почистват с памучен тампон и периодично да се инспектират за признаци на инфекция.

Хранене на персийска котка

Персийската котка се нуждае от качествена храна, ако е възможно, специално формулирана за дългокосмести котки. Пълноценната диета гарантира здрава козина, по-малко паднала козина и по-малко количество изпражнения със силна миризма. 

А колко живее персийската котка? С оптимални грижи персийската котка може да живее 13-16 години, време, в което той ще ви даде много обич. Любовта и нежността всъщност са най-големите подаръци на тази котка.

Име за женска персийска котка

Вече знаете как да се грижите за персийска котка. А знаете ли как да я кръстите? Имена за мъжка и женска персийска котка ще намерите в следващите редове:

Име за мъжка персийска котка

- Пърси;

- Чърчил;

- Чарли;

- Томас;

- Джиджи;

- Ленард;

- Хенк;

- Самсон;

- Кинг;

- Тимъти;

- Джейкъбс.

А ако искате да си вземете пухена дама, ето имена за женска персийска котка:

Име за мъжка персийска котка

- Лейди;

- Милейди;

- Лара;

- Джесика;

- Мадам;

- Саша;

- Касиди;

- Клара;

- Календула;

- Ясмина;

- Еделвайс;

- Роузи;

- Дейзи;

- Бъфи;

- Роксан.

Това бяха няколко красиви имена за персийска котка. Дано поне едно от тях да ви е допаднало!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати