miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какъв е характерът на Бурманската котка?

Какъв е характерът на Бурманската котка?

Бурманска котка
Снимка: Jai79/pixabay.com

Бурманската котка е сред така наречените свещени породи котки. Тази грациозна азиатска красавица се отличава с изключителната си интелигентност. Изглежда така, сякаш тя разбира стопанина си с половин дума. Когато той говори, тя го гледа внимателно в очите, буквално вглеждайки се все едно разбира, за какво говорите и опитвайки се да улови скрития смисъл на думите. Будистките монаси, забелязвайки тези огромни интелектуални възможности на породата, са ги нарекли "окото на небесата".

Характерът на Бурманската котка

Породата не просто така е кръстена свещена, тъй като Бурманските котки са със спокоен характер. За тях не е свойствена агресията и неадекватните постъпки. Известни са с това, че са много дружелюбни, общителни и с това, че с лекота намират подход към всеки член на семейството. Заедно с това те са много игриви и любознателни, но в никакъв случай не са дразнещи и търпеливо ще чакат, когато ще имате време да поиграете с тях.

Това активната порода котки, която бързо се обучава на различни команди и разбира интонацията на стопанина си. Може дори да запомни различни думи и след това, когато ги кажете, тя ще знае какво се изисква от нея. По време на игрите си Бурманската котка рядко може да използва зъбите или ноктите си, така че не бива да се тревожите че може да ви нарани.

Именно поради спокойния им темперамент, те са идеалните домашни любимци за деца. Много обичат ласката и да седят на ръцете, докато ги милвате. Важно е да им отделите място в дома, което ще си е тяхното малко кътче, за да могат да се уединят там и да бъдат малко в тишина.

Поведение на Бурманската котка

За тях е характерен мекия характер и спокойния темперамент. Бурманските котки не са натрапчиви и винаги ще си намерят, с какво да се заемат, ако ви няма. Тежко понасят дългите раздели, защото изпитват истинска потребност за общуване със стопанина. Може да се каже, че те са по-възпитани от потомците си, а именно сиамската порода, тъй като мяукат рядко и никога не са агресивни. Много са миролюбиви, търпеливо се отнасят към натрапниците, предпочитайки просто да напуснат стаята, ако нещо не им харесва.

Бурманската котка не е отмъстителна и никога не би тръгнала да драска мебелите например, за да отмъсти на стопанина си. В никакъв случай не могат да се нарекат много активни или дразнещи, тъй като активното поведение за тях е свойствено по-скоро само в детската им възраст. Когато са малки, могат да играят буквално постоянно, като за да се справите с този им темперамент, можете да се запасите с различни играчки за котки.

Взаимоотношения на Бурманската котка с децата и възрастните

Бурманската котка е идеалната за вас порода, ако имате вече други любимци. Те с лекота ще намерят общ език с другите питомци, но и няма да се стараят да доминират или да проявяват агресия. Не са ревниви животни и при тях липсва желанието да превземат чуждата територия, както се получава с някои други породи котки. Те са изключително ласкави и игриви с децата, но и никога няма да си позволят да извадят ноктите си.

Лесно се адаптират в семейството и не са агресивни към гостите ви. Много са доброжелателни, като с голямо любопитство ще посрещат приятелите ви, дори ако те идват нагости с друг домашен любимец. Бурманската котка е една от малкото, които не са привързани към определено място, а именно към стопаните си. При това те са много очарователни и избират за стопанин само един човек, но обичат всички членове на семейството.

Представителите на породата Бурманската котка са много благородни и мили животни, които с лекота ще се превърнат в член на семейството ви. Те са и много тактични животни и ако усетят, че не сте в настроение, никога няма да ви досаждат. Бъдете уверени, че с нежния си и спокоен темперамент ще покорят сърцето ви още от първата минута на запознанството ви с тази очарователни и много интелигентна порода котки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати