Необходимост ли е наистина котешката паста за зъби?

Необходимост ли е наистина котешката паста за зъби?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Котките заемат челно място в класацията за най-пухкавите домашни любимци и това не е никак странно. Те са мекички и много сладки, но за сметка на това са доста своенравни животни.

Както за всяко едно животно, така трябва да полагате грижи за хигиената и за тези четириноги приятели. Ако и вие имате котка, тогава със сигурност се питате дали трябва да им чистите зъбите и ако да, то как да го правилно да го правите.

И така, в дивата природа те не трябва да чистят зъбите си, тъй като това става с помощта на храната, с която се хранят и по-точно нейните влакна.

За сметка на това, домашните любимци често се хранят само с гранули и друга готова котешка храна, като тя не може да им помогне да почистят зъбите си от плаката и зъбния камък, който се образува.

Кога да чистите зъбите на любимеца и по колко пъти на ден?

Опитните ветеринари и специалисти съветват това да става не по-рядко от 1 път на 5-7 дни. Никога не е късно да поправите грешката си, ако преди това не сте го правили и да започнете да се грижите за устната хигиена на котката.

Разбира се, че е много по-добре да започнете да правите това от най-ранна възраст, за да могат да свикнат и да приемат това за нещо естествено.

Какво ви е необходимо?

За да можете да миете зъбите на котката, ще ви е необходима четка за зъби и паста, които да са специално направени за животните.

Съществуват и други различни модерни начини, а именно зъбния камък може да се почисти при ветеринаря механически и с лазер.

Освен това, съществуват различни гелове, спрейове, витамини за котки, специална суха храна, таблетки и други продукти, които ще ви помогнат допълнително да се грижите за устната хигиена на животното.

Какви котешки четки за зъби да изберете?

Каква котешка четка и паста за зъби да изберете

1. Пръстови - по време на чистенето те се слагат на пръста и са много удобни. Биват два вида, а именно обикновени и масажни. Обикновено се продават заедно в комплект, като първите се ползват за почистването на зъбите, а вторите - за масаж на венците.

2. Стандартни - на вид изглеждат като обикновени четки за зъби, но техния косъм е специално разработен за почистването на зъбите при котките.

Как да изберете котешка паста за зъби?

Преди всичко трябва да изберете безопасна котешка паста за зъби, а именно да може да се гълта, тъй като все пак и това ще се случва.

Освен това, трябва да има добър срок на годност, а не да може да се съхранява само 1-2 месеца например. Тези продукти за устната хигиена най-общо могат да се класифицират според техните лечебни свойства. Ето кои са видовете паста за зъби за котки:

- Лечебни - използват се по предписание на ветеринаря, когато има вече някакво заболяване при котките, свързано с устната кухина. Препаратите от тази група обикновено се приемат като курс, тоест за определено време;

- Лечебно-профилактични - използват се за ежедневна употреба за почистването и заздравяването на зъбите и венците на котката.

Към лечебно-профилактичните могат да се отнесат и следните пасти за зъби:

- Паста за зъби за котки - биват с различни вкусове - говеждо, пилешко, риба и други. Цветът на пастата е бял, като за почистването е необходимо малко грахово зърно. Не се пени;

- Стоматологичен гел - обикновено няма вкус, като цветът може да е различен, започвайки от бял и стигайки до тъмно-кафяв. Нанася се лек слой на венците;

- Течна паста за зъби за котки - тя е безцветна с лек мирис на лекарство. Добавя се във водата на питомеца като този вид е много удобен, ако въпреки всичко не можете да се справите и да приучите котката си на стандартно чистене с четка за зъби. Важно е да правите това ежедневно.

Как правилно да чистите зъбите на котката?

Как да чистите зъбите на котката

В началото трябва да запознаете любимеца си с пастата и четката. Нека подуши тези предмети, да ги докосне или дори да си поиграе. Важното е да разбере, че те не са опасни и няма да им нанесат вреда.

1. Подгответе четката за зъби и пастата. Седнете, така че да ви е удобно, и се постарайте да разположите животното. Погалете го на любимите му места например.

2. Започнете с чистенето от предните зъби като движенията трябва да са плавни, бързи и без да се натиска силно. От външната и вътрешната страна движенията на четката трябва да са от венците към връхчетата на зъбите.

По горната повърхност на задните зъби към предните. Като цяло, основното тук е да сте много внимателни и да не травмирате животното случайно, когато му чистите зъбите.

3. По препоръка на ветеринарите чистенето и цялата процедура трябва да заема около 15-30 секунди. Това е напълно достатъчно, за да се грижите добре за устната хигиена на животното.

Важно е да приучите питомеца си и той да не се бои от тази процедура. Бъдете търпеливи, тъй като в началото котката може да не иска да дава да ѝ чистите зъбите, но с времето ще свикне.

Който и начин да изберете, за да поддържате устната хигиена, важно е това да е постоянно, за да няма в бъдеще проблеми със зъбите при котката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати