miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котешка трева - ползи и приложение

Котешка трева - ползи и приложение

Котешка трева
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Както уличните, така и домашните котки обожават да си хапват трева. Това е напълно естествено явление, като причините за това е, че тревата съдържа различни, необходими за организма на питомеца, вещества.

Също така тя е полезна за храносмилателната система. Ако уличните котки лесно могат да си набавят това изкушение, то домашните писани могат само да се надяват, че стопаните им ще им осигурят котешка трева.

Защо котките обичат котешка трева?

Въпреки че много от хората смятат яденето на трева от любимците им за нещо неестествено, това не е така. Тя е полезна за дневния им рацион, а също така ще го разнообрази. Освен това в тревата се съдържат различни полезни вещества за животното - цинк, ниацин, манган, киселини, фолиева киселина и витамини.

Както всички знаем, котките обожават да се ближат и да почистват така козината си. По този начин обаче космите могат да попаднат в стомаха, като те не само че ще го дразнят, но и могат да са сериозна опасност за здравето на котката.

В действителност котешката трева не е особен вид зеленина, а смес от тревисти растения, адаптирани към нуждите на котката. Най-често срещаните са: кипърска трева или различни видове зърнени култури.

Тревата е полезна за котките

Младата трева, която е специално предназначена за котките, съдържа множество микроелементи. В условия на дефицита им, котките започват сами да търсят различни растения в дома, за да си ги набавят.

Важно е вие да им осигурите качествена котешка трева, а не да вземате такава от улицата, която може да има различни котешки паразити, с които да се зарази вашия любимец. Това може да е много опасно и да окаже негативно влияние върху здравето им и общото самочувствие.

С помощта на тревата се подобрява перисталтиката на червата. Малко количество от неразтворимите фибри помагат на неразградените хранителни остатъци да се придвижат по-бързо в червата, причинявайки дразнене и вълнообразно съкращаване на стените му и така подобряват съответно перисталтиката на червата.

В специалните зоомагазини ще намерите различни мини варианти с котешка трева, която е вече пораснала или която вие ще трябва да отгледате сами. Ако искате да спестите пари, но не за сметка на здравето на котето ви, тогава е по-добре да изберете втория вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати