Пси-пътешествие при котките! Що е то?

Пси-пътешествие при котките

Вероятно сте чели не една или две истории за котки, които са се върнали в домовете си на стотици километри и след години в неизвестност. Независимо дали са били загубени или са избягали. И винаги си задавате големия въпрос – как е възможно тези мъркащи питомци да намерят пътя към дома?

Вродени инстинкти

Котките са хищници, поради което имат отлично развити зрение, слух и обоняние. Благодарение на които те могат да преследват своята жертва на голямо разстояние. Направени тестове са доказали, че котките нямат никакви проблеми да открият дома си, отведени някъде на дистанция 8-10 километра. Но стотици километри? Наистина ли тези домашни любимци могат да подушат миризмата толкова надалече?

Какво представлява пси-пътешествието при котките?

Има хора, които твърдят, че котките винаги намират дома си, защото имат нещо като вграден компас или пък притежават специални клетки в мозъка, които са чувствителни към магнити вълни. Според тях, представителите на котешкото царство получават определен вид сигнали, които се излъчват от магнитното поле на Земята и се ориентират от ъгъла на слънцето. Благодарение на тази си свръхсензитивност, животните съумяват да се ориентират накъде да се движат.

Това обаче не почива на никакви научни доказателства. Все пак един професор от Университета Дюк в Северна Каролина има своя версия какво наистина подтиква котката да открие стопанина си. Д-р Джоузеф Райм открил, че когато връзката между домашния любимец и неговия собственик е наистина много силна, то това може да помогне на котката да намери пътя към дома.

Някои котки се връщат при стопаните си след пътешествие

Колкото по-голяма е привързаността и любовта, толкова по-лесно животното успява да се ориентира. Той нарекъл този процес с термина пси придвижване. Изследването му се базира на няколко истории на изгубени котки, но научно също не може да бъде доказано.

Имат ли котките връзка със стопаните си на ментално ниво?

Има версия, според която котките могат да комуникират с хората чрез телепатия. Именно с това се обяснява факта, че домашният ви любимец много добре знае кога се прибирате и стои пред вратата да ви чака. Когато дистанцията между котката и нейния стопанин е голяма, телепатията започва да се губи, което кара животното да се чувства застрашено. И е водещ мотив за намиране на пътя към изгубения дом.

Но, нека да не се лъжем – историите за пътешествия на котки, които никога не се завръщат, са много повече от онези, които са се прибрали. Дори и да имат силна връзка със собствениците си. Повечето животни изобщо не успяват да оцелеят по пътя обратно, други се губят или намират нов дом. Трети пък просто предпочитат живота на свобода.

Ако желаете да си вземете котенце във вашия дом, разгледайте нашите обяви за котки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати