Кога котката се нуждае от подстрижка и как става това?

Разресване на котка

Пухкавите домашни любимци - котетата, се нуждаят от грижи за естетичния им външен вид, който е тясно свързан със здравето им, тъй като космената покривка може да стане причина за много здравословни проблеми.

Всички породи котки се нуждаят от ежедневно разресване, а дългокосместите котки могат да се разресват и два пъти на ден. С подходящи четки се изчеткват замърсяванията, натрупани по козината, и се отстраняват мъртвите косъмчета.

По този начин се подобрява терморегулацията на тялото, кожата се аерира и това премахва опасността от гъбични или бактериални инфекции при котките.

Ежедневното сресване на котката изпълнява ролята на масаж и подобрява процеса на кръвоснабдяване на кожата.

На пазара се предлага голямо разнообразие от гребени и четки за поддържане на козината на котката, в зависимост от дължината на косъма. Съществуват и антистатични спрейове за лесно разресване.

Все пак често се наблюдава образуване на топки от сплетени косми, особено при дългокосместите породи, наречени колтуни. Причината е пропусната поддръжка от страна на стопаните, което налага подстригването на котето.

Как да се премахнат сплъстяванията в домашни условия?

Подстригване

Подстригването на котката не бива да става с ножица до кожа, защото рискът да се нарани кожата на котенцето, която е много тънка, е значителен.

Разплитането на сплъстената козина е по-добрият вариант, който се извършва със специален гребен с тънки железни зъби - фурминатор. Той отделя мъртвите косми, които се заплитат в здравите при линеенето на козината, ако в този период е пропуснато енергичното ежедневно сресване и изчеткване на козината. Това се отнася основно за дългокосместите породи.

Ако топките козина са плътни и не могат да се разплетат, трябва да се подстрижат. Те се режат внимателно до край и отново се прави опит за разплитане. Периодичното подстригване на котката е начин да се предотврати образуването на сплетени участъци по козината.

При необходимост, може да се извърши пълно подстригване на котката у дома. Трябва да се помни, че козината на главата и лапичките трябва да се остави недокосната. Не бива да се подстригват космите в ушите, както и мустаците, те изпълняват специални функции.

За цялостно подстригване трябва да се използват специалните професионални машинки, за да се избегне опасността от порязване. Добре е това да се извърши от специалист.

Необходимо е обаче да се обсъди прическата с човека, който ще се погрижи за котето. Козината на котето е главният терморегулационен механизъм и затова пълното отстраняване е не само безвкусно и странно, но и вредно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати