Отглеждане на котка в апартамент

Отглеждането на котка в апартамент върви с някои задължения

При положение, че живеете в апартамент, а не в къща с двор, сигурно ви е хрумвало, че можете да си вземете за домашен любимец котка - тя се привързва към дома, не изисква да я разхождате, нито пък постоянно да сте с нея.

Въпреки всичко е добре да сте наясно в какво се забърквате и с какво трябва да снабдите апартамента си преди в него да се появи мъркащото животинче. Ето пълен списък на най-необходимото за отглеждане на котка в апартамент.

1. Котешка тоалетна

Котешката тоалетна е от особена важност за котките, отглеждани в апартамент

Сигурно сте попадали на клипчета, на които се вижда как има котки, които извършват физиологичните си нужди, прилежно застанали като човек върху най-обикновена тоалетна. Има дори и такива, които, след като си свършат работата, могат да пуснат и водата. Да, има подобни случаи, но истината е, че са единици котките, които могат да бъдат научени на подобни трикове. Затова е измислена котешката тоалетна, която се продава във всеки зоомагазин. Дали ще е отворена или закрита, няма толкова голямо значение, но ви препоръчваме да се ориентирате към силиконовите подложки, предназначени за котешка тоалетна. Има всякакви видове котешки тоалетни биоразградими, високо абсорбиращи, антибактериални, ароматизирани и т.н.

2. Купички за храна и вода

Да, на първо време можете да използвате и някои от наличните, но е добре котката от самото начало да знае къде и в какво трябва да се храни. Затова, ако планирате отглеждане на котка в апартамент, подгответе се. Снабдете се и с котешка храна, особено ако си взимате породиста животинка. Някои породи котки са изключително претенциозни към храната си.

3. Котешка драскалка

Котка, живееща в апартамент, има нужда от драскалка

Ако не искате котката ви да си точи ноктите по мебелите ви, то задължително я снабдете с котешка драскалка. Тя е много важен аксесоар за всяка котка в апартамент. Покажете ѝ, че тя си е нейна и я насърчавайте да я използва винаги, когато пожелае. При положение, че реши да използва за драскалка любимия ви фотьойл ѝ се скарайте или я скастрете с нагънат на руло вестник.

4. Погрижете се за безопасността на котката

Може би сте чували за Синдрома на падащите котки, както и че котките имали 9 живота. За съжаление, само първото е вярно. Случаите на паднали от балкона котки са много, но сред тях има и такива, при които котките не успяват да оцелеят, падайки дори и от ниски етажи. Имайте го предвид, когато пускате новият си домашен любимец да се разхожда на терасата или дори когато оставяте някой отворен прозорец, за да проветрите дома си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати