Miau.bg»Статии»Кучета»Сърдечни заболявания при кучетата

Сърдечни заболявания при кучетата

Куче

Според изследвания около 20% от всички спешни състояния при кучетата се дължат на сърдечни заболявания. Те могат да бъдат придобити и вродени. Затова стопаните на тези домашни любимци трябва да са подготвени за ранна или късна проява на такива болести. Това е първата стъпка към опазване на здравето на кучето. Какви са известните симптоми при сърдечни заболявания при кучетата?

Симптомите са лесно разпознаваеми, те са унилост, уморяемост, учестено дишане, задъхване, посиняване на лигавиците, давеща кашлица при кучето. Стопаните ги бъркат със заседнала кост или друго чуждо тяло в гърлото, но подкожните отоци, аритмията, усещането на силен сърдечен тласък отстрани на гръдния кош би трябвало да ги насочат в правилната посока.

Кои са най-чести вродени сърдечни заболявания при кучетата и кои са предразположени към тях?

Всяко куче може да бъде засегнато от сърдечно заболяване, но има породи кучета, които страдат по-често от следните вродени сърдечни проблеми:

Миксоматозна клапна дегенерация - страдат основно дребните породи кучета с тегло до 10 килограма като: померан, немски щпиц, пинчер, чихуахуа, йоркширски териер, кавалер кинг чарлз шпаньол, пекинез, дакел, болонка, пудел, шнауцер и други, включително и безпородни;

Дилатативна сърдечна недостатъчност - страдат основно едри породи кучета като: доберман, дог, немска овчарка, кавказка овчарка, лабрадор, голдън ретривър, санбернар, мастиф и други. Изключение от едрите породи тук правят кокерите;

Хипертрофия на сърдечния мускул - това е едно от най-честите вродени сърдечни заболявания при котките, но при кучетата се среща по-рядко като първично вродено заболяване, а е по-често наблюдавано като вторично;

Аритмия и нарушение на формирането и провеждането на импулсите в отделните части на сърцето - характерно е за всички породи и видове при кучетата.

Вторични (придобити) сърдечни заболявания при кучетата и причините за тях

Дебело куче

Най-честите придобити сърдечни заболявания при кучетата са резултат от други заболявания, които провокират и сърдечни проблеми, като: високо кръвно налягане, затлъстяване, бъбречни, заболявания, диабет, нарушена функция на щитовидната жлеза, недостиг на калий, магнезий, калций и други. Например високото кръвно налягане може да доведе до удебеляване на сърдечния мускул, а това се случва и при хиперфункция на щитовидната жлеза. Недостигът на магнезий води до аритмия и много други сърдечни заболявания при кучетата. Тук спада и дирофилариозата, която се причинява от паразит - кръгъл червей, който живее и се размножава в главните кръвоносни съдове и сърцето. Заразяването става чрез ухапване от комари, а последствията са доста тежки. Борбата се състои в профилактиката чрез външно и вътрешно обезпаразитяване.

Профилактичен сърдечен преглед при кучета - в какво се състои?

Профилактичните прегледи са задължителни дори и питомецът ви да не е застрашен от сърдечни заболявания при кучетата. Методите, които се използват, са: електрокардиограма, измерване на кръвно налягане, рентгенови снимки, кръвни тестове за паразити, сърдечни маркери и най-точният и прецизен метод - ехокардиография, която се извършва с доплеров ехограф от специалист - кардиолог. Процедурата не е свързана с болка или дискомфорт на пациентите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest