miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките се страхуват от вода?

Защо котките се страхуват от вода?

Къпане на котка
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Повечето котки, както е известно, мразят водата. Това е така, защото след намокряне те не се чувстват добре. Освен това, ако не се изсушат добре от влагата, могат да се разболеят.

Защо котките се страхуват от водата?

Котките мразят да са под проливен дъжд, както и хората. Мразят да са подгизнали до кости, да им студено, да кихат, защото кихането е присъщо и за котките. Неприятно им е да са под дъжда, още повече, че не могат да се защитят от него като нас, с дрехи и чадър. Котките са чисти животни, а калният дъжд и кишата ги ужасяват. Да си признаем, не е приятно да се чистиш, след като си се изкалял.

Ако котката ви е мокрена за наказание, това е друга причина да мрази водата. Останал ѝ е лошият спомен от наказанието и свързва водата с него. Както хората мразят неприятните преживявания, така и на котките им остават неприятни спомени и травми.

Причина котките да мразят водата, има и в тяхната еволюция. Когато се е зародил вида и след това, през вековете, на котките не им се е налагало да се справят с вода. Затова те странят от нея, избягват я.

Но пък котките обичат да си играят с малки количества вода. Капещото кранче на чешмата ги привлича. Някои котки дори могат сами да си пускат чешмата, ако е с удобни кранове. След това бутат струята вода с лапи и така се забавляват. Ако някъде до вас има съдове с вода, котката ще поиска да натопи лапа в тях, защото е любопитна. А после ще разплиска малко вода, както правят децата.

Къпане на котка

Къпането на котката

Котките имат много по-малка необходимост от кучетата да бъдат къпани. Те се почистват сами с език. Въпреки това е добре да ги къпете от 2 до 4 пъти в годината с котешки шампоан или специален сапун.

Ако ще се сблъсквате тепърва с къпане на котка, мразеща водата, следващите съвети са за вас.

Поставете котката във ваната или затапената мивка, в която ще я къпете. Погалете я и наложете върху козината ѝ мокри кърпи, колкото тя се навлажни. Това ще помогне, ако се борите със страх от вода при котките. Ако котката е спокойна, с кана или душа, намокрете лапичките ѝ, после гърба. Никога на използвайте гореща вода. Разредете шампоан за котки с хладка вода и нанесете върху козината на вашата котка.

След това изплакнете добре, няколко пъти, така че да не остане препарат за измиване по нейната козина. В противен случай кожата ѝ ще се изсуши и ще я сърби. Също както е при хората. След това увийте в хавлия котето и го оставете до печката или под одеялото, за да се стопли. Котките настиват от водата и прекаленото им мокрене може да им причини гръбначни и други котешки заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest