Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Любопитни факти за жабите

Любопитни факти за жабите

Жаби

Смятате, че сте запознати със света на земноводните? Представяме ви любопитни факти за жабите, които ще обогатят знанията ви за тумбестите същества и техния животински свят. Вижте какво не знаем за тайнствените екзотични животни.

1. Северноамериканската жаба (Acris crepitans) може да скача наистина, наистина високо, когато бива преследвана. Под наистина имаме предвид 60 пъти по дължината на тялото си. Вярно, че 90 сантиметра не звучат като нещо особено за нас, но е впечатляващо да видим изпълнението от дребно животно (видът варира между 19 и 38 мм). Това е еквивалентно на човешки скок с височина на 38-етажна сграда.

2. Жабата домат (Dyscophus spp.) е напълно заслужила наименованието си – при опасност тя се надува, придобива кръгла форма и секретира отровен секрет с млечна консистенция от кожата си. Това е един сред многото жаби с криеща отрова кожа.

3. Явлението канибализъм е често срещано при вида Африканска жаба бик (Pyxicephalus adspersus). При определени условия нищо не спира представителите да изяждат събратята си, включително и семейните членове.

4. Още един любопитен факти за жабите от вида Африканските жаби бик: те могат да се самозакопават в почвата по време на екстремна суша, когато температурите достигат над 37 градуса пред деня и до точката на замръзване през нощта. Започне ли влажният сезон, няколкомесечните страдания на земноводното приключват и то се насочва към плитки водоеми, за да навакса изгубеното.

5. Мъжките и женските индивиди на вида Чернозелена жаба дърволаз (Dendrobates auratus) работят в синхрон, когато се отнася за грижа за поколението. Женските снасят около 13 яйца върху листо, след което мъжкият поема отговорността да ги занесе на гърба си до най-близките спокойни води.

Жаби

6. Представителите на силния пол от вида Южна леопардова жаба (Lithobates sphenocephalus) издават два изключително специфични повика един след друг – първият наподобява скърцането на човешки пръст по балон, а вторият – кратък кикот.

7. Дървесните жаби не се интересуват от спадането на температурите – дори когато 1/3 от течностите в тялото на животните замръзнат, те са способни да оцелее. Тези видове функционират напълно нормално до достигане на -5 градуса Целзий.

8. Говорейки за Дървесните жаби, трябва да споменем, че те са свръхплодовити – по време на размножителния им период за няколко часа хиляди индивиди се събират на уреченото място с цел съвкупление. Ако случайно това се окаже любимото Ви място за плуване, не се мусете – до следващата утрин няма да има помен от присъствието на земноводните.

9. Американската жаба бик достига завидни размери на територията на Северна Америка – а именно те са най-големия вид жаби в континента. Повикът на мъжките може да бъде чут от километри.

10. Не всички видове жаби имат ципа между пръстите – изключение правят предимно сухоземните жаби, като жабата Мантел (Mantella expectata) например. Те нямат нужда от ципичка между пръстите си, тъй като не плуват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest