Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Лечение на глисти при котката

Лечение на глисти при котката

Котка

Глистите са чревни паразити, които се срещат често при котките. Има два вида, с които животното може да се зарази – Toxascara leonina и Toxocara cati.

Пухкавите ни домашни любимци прихващат неприятните гадинки най-често чрез заразена храна. Докато единият вид кръгли червеи (Toxascara leonina) е опасен само за котки, другият тип (Toxocara cati) може да причини здравословни проблеми и при хората.

Яйцата от глисти се откриват под микроскоп при рутинна проверка на проба от изпражнения (процесът на тестване се нарича фекална флотация). Възможно е да се каже разликата между видовете въз основа на техните яйца. Разбира се, когато кръгли червеи се появяват при повръщане или в изпражненията, диагнозата е проста и незабавна. Медицинският термин за инфекция с кръгли червеи е аскариаза.

Ако случаят не е такъв, има няколко симптома, по които можете да познаете глисти при котката. Такива са необяснима загуба на тегло, рядка козина, диария при котката, настойчиво лежане по корем и съпротива, ако искате да галите животното в тази област. Рядко много тежките инфекции могат да доведат до блокиране на червата, което ще направи котката летаргична.

Котките поглъщат ларви от кръгли червеи по няколко начина – чрез майчиното мляко, като ядат друг организъм като бръмбар или гризач, който носи ларви, или чрез допир до фекалии на заразени животни. След като са погълнати, ларвите се превръщат в червеи. Те произвеждат многобройни яйца, които се пренасят във фекалиите. Яйцата са устойчиви и могат да останат инфекциозни дори години наред.

Има редица лекарства, които могат да се използват за лечение на котка с глисти. Медикаментите обаче влияят само на възрастни кръгли червеи, така че те трябва да повтаряте лечението на двуседмични интервали, за да се справите с остатъчните ларви при зреенето им. Броят на необходимите лечения зависи от възрастта на котката и от ситуацията, в която се намира.

Ако имате бременна котка, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за най-удачния метод за обезпаразитяване на котката ви и неговото потомство.

Консултацията е важна при лечение на глисти при котката. В никакъв случай не трябва да се пропуска.

Дори и вече животното да е обезпаразитено, грижата за котката не трябва да спира. Посъветвайте се с ветеринаря си през какъв период да давате превантивно лекарство.

Най-доброто средство срещу глистите, разбира се, е превенцията. Почистването на отпадъците незабавно и предотвратяването на консумацията на гризачи от домашните любимци може да помогне за предотвратяване на заразяването на котката с глисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest