miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките мачкат с лапички?

Защо котките мачкат с лапички?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
1713
Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки, който отглежда котка, е бил поне веднъж подложен на щателно намачкване с котешки лапички. Всъщност би било чудо, ако е само веднъж - доста по-вероятно е котката да прави това всеки път, когато възнамерява да се настани върху човека си, за да си подремне. А замисляли ли сте се защо го правят? Защо котките мачкат с лапички?

Винаги, когато става въпрос за поведението на животните, ние си обясняваме всичко с инстинкти. С пълно право, всъщност - инстинктите наистина имат водеща роля в животинския свят. Мачкането с лапички най-вероятно също се дължи на инстинкт - даже на няколко.

Най-баналното обяснение е, че животното просто утъпква мястото, на което възнамерява да легне - дори ако това място е самият стопанин. Макар и в човешкото жилище котето да спи върху меки, текстилни постелки, а не върху листа и трева, инстинктът си казва думата. Когато случаят е такъв обаче, освен мачкането с лапи, котката се завърта и в кръг, утъпквайки условна окръжност.

Някои котки обаче нямат никаква склонност към мачкане с лапички и утъпкват дивани, фотьойли и постелки, но редовно и видимо съзнателно масажират стопаните си. Тук най-простото обяснение е и най-романтично - животинчето просто Ви обича и иска да го покаже всякак. Науката обаче залага на по-прозаични причини: инстинкт.

Докато котетата бозаят от майката, те мачкат гърдите ѝ с лапички, за да стимулират отделянето на мляко. Впоследствие, когато бъдат взети от котилото и отнесени в дома на новия им стопанин, той се превръща в заместител на майката, респективно бебешките очаквания на котето се прехвърлят към него. Това обяснение намира подкрепа във факта, че котетата, отбити от майката в по-ранна възраст, са по-склонни да масажират човека си, когато се сгушат в него.

Друга възможна причина за мачкане с лапички, според науката, е котката просто да ви маркира като нейна собственост - или пък да предава някакво химическо съобщение, за чието разчитане ние, за съжаление, нямаме нужните рецептори.

В подкрепа на това предположение идва фактът, че бозайниците безспорно комуникират посредством оставяне на ароматни съобщения, а при хищниците - какъвто е и котката - такива маркиращи жлези има и между пръстите на котешките лапички.

Каквато и да е причината за мачкането с лапички обаче, факт е, че за почитателите на котките това е един от най-умиляващите техни навици. А какво точно става в главата на една котка, знае само самата тя!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest