miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко храна трябва да ядат малките кученца

Колко храна трябва да ядат малките кученца

Малкото кученце трябва да се храни с висок клас храна

Когато говорим за хранене на куче, от значение са както неговата големина и възраст, така и нивото на активност. Както знаем малките кученца са изключително иргиви и любопитни и енергията, която изразходват трябва да бъде възстановена някак. Ето защо е добре храната за малки кученца да е с по-високо съдържание на протеини и мазнини.

Върху всяка закупена от магазина храна би трябвало да има обозначение на правилната дозировка. Тя ще ви помогне лесно да се ориентирате в количеството храна спрямо теглото на вашия домашен любимец. Но не забравяйте, че това е само препоръка, за оптимални резултати е добре да следите хранителните навици на кучето.

В началото малките кученца разчитат изцяло на майчиното мляко за да си набавят нужните хранителни вещества. Това продължава някъде до 2-рия месец. Захранването на малките кученца с твърда храна обаче може да започне още от първия.

За нормалното развитие на техния организъм е препоръчително храната да е богата на въглехидрати и протеини. Важно е и храната да е специално пригодена за кутрета. Препоръчваме висок клас храна за малки кученца и избягване на масовите марки.

Но колко често се хранят малките кученца? Дажбата на малките е добре да се разпределя три пъти дневно. След като кучето навърши половин година, можете да намалите до два пъти на ден.

Един трик, с който ще предразположите кученцето да яде повече, е като добавите в храната и малко топла вода. Така гранулите ще омекнат и ще му е по-лесно да ги дъвче. Избягвайте млякото, тъй като то може да раздразни коремчето.

На пръв поглед е сладко, когато кученцето се нахвърли на храната лакомо. Но дори да обичате пухкави кученца, не давайте допълнително на животното. Затлъстяването при кучетата е предпоставка за множество кучешки заболявания и може да причини изкривяване на крайниците. Ако забележите, че животното наддава прекалено много, постепенно намалете количеството храна на малкото кученце, която му давате.

Не на последно място е консултацията с професионалист. Дори напротив - тя е изцяло задължителна! Само вашият ветеринар ще ви помогне наистина компетентно, ако имате колебания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest