Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Породи декоративни зайчета

Породи декоративни зайчета

Декоративни зайчета

Декоративните зайчета са изключително сладки, пухкави и мили създания и поради това стават все по-популярен домашен любимец. Затова и селекцията на породите нараства. В момента има около 50 породи мини зайчета, които се радват на интереса на потенциалните стопани.

Трябва да се знае, че породата на зайчето влияе слабо на характера, който проявява. По-голямо значение има индивидуалността на самия екземпляр. Породата се определя главно според външния вид - козина, цвят и големина на зайчето. На пропуски в селекцията обаче могат да се дължат особености като прекалена плашливост или прояви на агресивност.

Видове заешка козина

Декоративно зайче

Познати са четири вида заешка козина:

- стандартна;

- ангорска - тя стои отдалечено от тялото и е пухкава и топла

- рекс - тази козина е по-къса и изправена, както и по-гъста от нормалното

- сатен - заешката козина с това наименование е със стандартна форма, но има копринен блясък

В цветово отношение съществува значително разнообразие и с различни шарки. Големината на зайчетата също е различна. Стойностите варират от под 1 килограм до 5 килограма. Най-голям интерес предизвикват най-малките породи, кои са подходящи домашни любимци за апартамент.

Най-малките породи декоративни зайчета

Декоративен заек

Холандско джудже

Тази порода е най-търсената от всички. Теглото на животните е от 1, 6 килограма до 2 килограма. Визуално те са с по-големи главички спрямо големината на тялото, с големи очичи и ушички. Те приличат на бебета, дори и като възрастни екземпляри. Личицата им са закръглени и това допълнително подчертава бебешката им външност. За първи път са селектирани през 1948 година. При кръстоски някои от белезите им могат да се променят силно. Те са сред най-невероятните породи декоративни зайчета.

Мини Хотот

Тази порода е селектирана в Германия през 1970 година. Оптималното тегло на всеки екземпляр е 1 килограм. Отличителните му белези са: къси уши, гъста и къса козина, която е и лъскава. Врат не се забелязва, а гърба е силно извит като дъга. Затова зайчето прилича на малка топка.

Лоп

Тази порода се различава лесно заради големите уши, които понякога падат дори пред очите на зайчето.

Мини Рекс

Зайче от тази порода тежи около 2 килограма, с козина, която е гъста и изправена, но мека. Тя прилича на плюшено кадифе, а цветово са много разнообразни.

Породите декоративни зайчета не са така строго регламентирани, както при кучетата. Винаги може да се добави някоя разлика като цвят, шарки и други при описанието на породата. При зайчетата важи същото, както за всички домашни любимци - най-важна е обичта и грижата за зайчето.

Обяви за зайци можете да намерите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest