Как виждат кучетата

Мария Д.Мария Д.
Джедай
84
Как виждат кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Сред домашните животни особено място заема кучето, което неслучайно наричаме най-добрият приятел на човека. Колкото и да обичаме четириногите си любимци и дори да ги приемаме като членове на семействата си, не трябва да забравяме, че са различни от нас. Една от тези разлики се в това как виждат.

Дълго се е смятало, че кучетата са далтонисти и виждат само бяло, черно и нюанси на сивото. Различни изследвания обаче са доказали, че любимците ни виждат и други цветове, макар и да не са способни да обхванат цялата палитра, достъпна за хората.

Причината е в структурата на кучешкото око. То не пречупва толкова светлина, колкото човешкото. Ето защо ние виждаме повече цветове от любимците си.

Например кучетата разпознават всички цветове от синьо-жълтата гама. Възприемат най-слабо червеното, което им изглежда като жълто. Освен това не различават и оранжевия и зеления цвят, които също им изглеждат жълти.

За сметка на това кучетата виждат добре през нощта. Тяхното нощно зрение е четири пъти по-остро от човешкото. Кучетата различават множество нюанси на сивото и виждат на много по-слаба светлина в сравнение с хората.

Човешките зеници реагират на промените в светлината, като се свиват и разширяват до. Но кучешките зеници запазват размера си. Поради големите си зеници четириногите ни приятели трудно виждат в детайли близки предмети. Кучето вижда какво има пред него, но не толкова ясно като човека.

Как виждат кучетата

Домашните ни любимци забелязват и по-бързо и по-добре движещи се обекти и възприемат трептящите изображения по-добре от хората. Когато кучето гледа телевизия, то вижда поредицата от образи, а не цялостната картина, възприемана от хората.

Докато при хората полезрението е 180 градуса, при кучетата то е между 250 и 270 градуса. Това е още нещо, което позволява на кучетата да виждат по-добре.

Но това панорамно зрение е различно при различните породи. При кучетата с къси муцуни, сред които мопсове и пекинези например, то е по-ограничено. Кучетата с дълги муцуни, каквито са лабрадорите, имат добро панорамно зрение. Колкото по-къса е муцуната на животното, толкова по-тясна е картината, която възприема, а при животните с по-дълги муцуни е по-широка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest