miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»За децата и зайчетата

За децата и зайчетата

Декоративно зайче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Имате намерение да зарадвате детето вкъщи със зайче? Заекът може да изглежда като идеалният домашен любимец на пръв поглед, но невинаги е това, което търсите. Подходящи ли са зайчетата за децата?

Малките деца не са на адекватна възраст, в която да могат да държат животното правилно, нито са подготвени за специфично поведение от страна на пухчето – все пак то никак не наподобява животните в анимационните филми.

Повечето мини зайчета поизначално не обичат да бъдат гушкани или вдигани по какъвто и да било начин – често отговарят на опитите с усилено ритане и дране с нокти. Ноктите на зайците определено не са за подценяване! Могат да причинят сериозни драскотини. Освен това тези животни са изключително деликатни същества и лесно получават наранявания – дори от най-простичко стискане или изпускане от ръцете на дете.

Тихата природа на зайците ги прави неподходящи за домакинство, огласено от детска глъчка. Тези условия ще ги поставят под стрес и няма да искат да излязат от скривалището си и да поиграят – а оттам ще дойде и разочарованието на дребосъците. Често на животното ще трябва да му бъде давано лично пространство и тишина, за да почива и е добре всеки родител да обясни това преди да вземе зайче на детето. Трябва да се имат предвид и много други неща.

Средната продължителност на едно декоративно зайче е около 10 години и, разбира се, това време е обвързано с отговорност спрямо живото същество – ако тази година то е най-прекрасния подарък, след няколко месеца детето може да го сметне за ненужно и скучно занимание и цялата грижа за заека ще се пренесе във вашите ръце.

За щастие, зайчетата лесно свикват да се изхождат в заешката тоалетна – на пазара се предлагат различни видове гранули, талаш и др., които се посипват по дъното на клетката. Освен това, изискват свежи вода и храна ежедневно, изрязване на ноктите и грижа за заешката козина.

Добре е да им бъде осигурено време за движение и игра из дома всекидневно, като в рамките на достъпната територия не бива да присъстват опасни за животното предмети. В цялостен план препоръчително е възрастен човек да се грижи за зайчета, а не деца.

Ако все пак решите, че малчуганът ви е достатъчно голям и отговорен, за да се погрижи за пухкав любимец, вижте тези обяви и цени за зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати