Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да избягвате, когато вдигате кучето си

Какво да избягвате, когато вдигате кучето си

Вдигане на куче

Притежателите на домашни любимци ще се съгласят – гледката на малко дете, влачещо лапичката на някоя бедна душица против волята ѝ е изключително неприятна.

Често родителите на тези малчугани не съзират грешката в поведението на рожбата, а когато проблемът не бъде адресиран в млада възраст, той се задълбочава с възрастта.

Специалистите по грижа за кучетата се стараят да обърнат внимание на новите стопани за всички етапи от притежанието на животинче – започвайки от първите ваксини и стигайки до идеята за навременна кастрация.

Рядко обаче се говори за правилното вдигане на четириногите от земята, което е важно за продуктивни взаимоотношения между човек и животно. Ето пет неща, които ще ви помогнат да задобреете в тази категория:

1. Крачетата на кучетата са по-деликатни, отколкото си мислите

Направени да издържат на дълги разходки и буйни игри, крайниците на кучетата са същинско чудо. Във въздуха обаче те са напълно безполезни – често малките деца вдигат животните само за предните им лапи, върху които пада целия останал товар на тялото. Възрастните, от друга страна, слагат ръце зад подмишниците на кучето и го вдигат по този начин. Резултатът и от двете техники често са болезнените дислокация (изместване от ямката) на раменната става, скъсване на връзки, увреждане на мускулни групи, а в най-лошия случай и нараняване на костите и хрущялите, докато животинката се бори да се приземи. При възрастните кучета, страдащи от дегенеративни промени в ставите като артрит, тези хватки допълнително спомагат за нараняване и болка.

2. Дори да не го показват, животните изпитват болка

Много хора смятат, че докато кучето не заскимти, то не чувства болка. Както е и при нас, и кучетата са индивидуални в експресията си на болка – някои драматизират повече, а други скриват всичко в себе си и не притесняват с нищо околните. Освен явните вокализации, свързани с болка, притежателите на кучета трябва да откриват дискомфорта в редица други поведенчески прояви – извъртане на очите и показване на бялото на окото, често облизване на устните, отбягване, боричкане, прозяване.

Вдигане на куче

3. Захващане за врата

Повдигането на кучето за кожната гънка на врата е неправилно, тъй като само в млада възраст е нормален начин за повдигане и преместване от майката. Веднъж израснало, кучето не чувства комфорт от тази поза.

4. Ухапването често е резултат от неправилно отношение

Хиляди са описаните случаи на ухапани от кучета, и голям процент от тях се случват в рамките на семейната атмосфера, от познато и доверено животно. Специалистите се съгласяват, че преимуществено това се случва поради неправилното разчитане на езика на тялото на кучето от стопаните и особено от децата между 5- и 9-годишна възраст. Ключова дума за това явление е провокацията.

5. Как да повдигнем кучето все пак?

Ако животинчето е малко (под 11 килограма), поставете силната си ръка в областта на гърдите, между двата предни крайника, а задницата между същата тази ръка и торса ви (някои визират този начин на повдигане като футболен). За средно големи породи (между 11 и 18 килограма) поставете доминантната си ръка между задните крайници и с по-слабата ръка прегърнете целия гръден кош, пред предните крайници, като при вдигане използвайте собствените си гърди за опора. Препоръчва се двама човека да участват в повдигането на големи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest