miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да избягвате, когато вдигате кучето си

Какво да избягвате, когато вдигате кучето си

Вдигане на куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Притежателите на домашни любимци ще се съгласят – гледката на малко дете, влачещо лапичката на някоя бедна душица против волята ѝ е изключително неприятна.

Често родителите на тези малчугани не съзират грешката в поведението на рожбата, а когато проблемът не бъде адресиран в млада възраст, той се задълбочава с възрастта.

Специалистите по грижа за кучетата се стараят да обърнат внимание на новите стопани за всички етапи от притежанието на животинче – започвайки от първите ваксини и стигайки до идеята за навременна кастрация.

Рядко обаче се говори за правилното вдигане на четириногите от земята, което е важно за продуктивни взаимоотношения между човек и животно. Ето пет неща, които ще ви помогнат да задобреете в тази категория:

1. Крачетата на кучетата са по-деликатни, отколкото си мислите

Направени да издържат на дълги разходки и буйни игри, крайниците на кучетата са същинско чудо. Във въздуха обаче те са напълно безполезни – често малките деца вдигат животните само за предните им лапи, върху които пада целия останал товар на тялото. Възрастните, от друга страна, слагат ръце зад подмишниците на кучето и го вдигат по този начин. Резултатът и от двете техники често са болезнените дислокация (изместване от ямката) на раменната става, скъсване на връзки, увреждане на мускулни групи, а в най-лошия случай и нараняване на костите и хрущялите, докато животинката се бори да се приземи. При възрастните кучета, страдащи от дегенеративни промени в ставите като артрит, тези хватки допълнително спомагат за нараняване и болка.

2. Дори да не го показват, животните изпитват болка

Много хора смятат, че докато кучето не заскимти, то не чувства болка. Както е и при нас, и кучетата са индивидуални в експресията си на болка – някои драматизират повече, а други скриват всичко в себе си и не притесняват с нищо околните. Освен явните вокализации, свързани с болка, притежателите на кучета трябва да откриват дискомфорта в редица други поведенчески прояви – извъртане на очите и показване на бялото на окото, често облизване на устните, отбягване, боричкане, прозяване.

Вдигане на куче

3. Захващане за врата

Повдигането на кучето за кожната гънка на врата е неправилно, тъй като само в млада възраст е нормален начин за повдигане и преместване от майката. Веднъж израснало, кучето не чувства комфорт от тази поза.

4. Ухапването често е резултат от неправилно отношение

Хиляди са описаните случаи на ухапани от кучета, и голям процент от тях се случват в рамките на семейната атмосфера, от познато и доверено животно. Специалистите се съгласяват, че преимуществено това се случва поради неправилното разчитане на езика на тялото на кучето от стопаните и особено от децата между 5- и 9-годишна възраст. Ключова дума за това явление е провокацията.

5. Как да повдигнем кучето все пак?

Ако животинчето е малко (под 11 килограма), поставете силната си ръка в областта на гърдите, между двата предни крайника, а задницата между същата тази ръка и торса ви (някои визират този начин на повдигане като футболен). За средно големи породи (между 11 и 18 килограма) поставете доминантната си ръка между задните крайници и с по-слабата ръка прегърнете целия гръден кош, пред предните крайници, като при вдигане използвайте собствените си гърди за опора. Препоръчва се двама човека да участват в повдигането на големи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest