Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Какво да правим с агресивната котка

Какво да правим с агресивната котка

Нина НордНина Норд
Джедай
22534
Агресия при котки

Ако котката ви проявява агресия спрямо вас и други хора, е добре да анализирате причините за това поведение на животното и да вземете мерки, преди проблемът да е довел до усложнения. Разбира се, тук не става въпрос за проява на агресия по време на игра, когато котката може да се е превъзбудила и да ви одраска или ухапе, без да го е искала.

Една от честите прояви на агресия при котките се нарича от специалистите синдром на ласките и хапането. Има котки, при които желанието да одраскат или ухапят човек се проявява веднага, след като някой ги вземе в ръцете си, за да им се порадва, има и такива, които след няколко минути блаженство от галенето изведнъж забиват нокти и зъби в човека.

Теорията, която обяснява този тип котешко поведение е, че котката, която е гушната и я галят, се чувства като малко котенце, което е щастливо с майка си, животното се отпуска в блаженство от грижовната ръка, която го гали и гушка. След малко обаче котката осъзнава, че не е малко котенце, а възрастен хищник, и решава да ухапе или да одраска човека, след което се отдалечава на около метър и започва да приглажда козината си, за да се успокои след бурята от емоции.

За да се избегнат подобни пристъпи на котешка агресия, е добре да галите котката малко и да я оставяте, преди да ви атакува. Постепенно увеличавайте времето на ласките и така котката ще се чувства все по-спокойна в прегръдките ви. Не докосвайте чувствителни участъци като корема или задните лапи, галете котката само по гърба и главата.

Котки

Ако котката се е оказала в дома ви след инцидент, при който е била бита от хора, ще е трудно да възстановите доверието й в човешките същества, но с много любов и търпение ще успеете. Имайте предвид, че котката ви може да прояви агресия спрямо вас, ако дрехите ви миришат на друга котка, която сте прегръщали на друго място, или на малки котенца.

Ако котката е женска и има малки, а вие донесете миризма на други котета върху дрехите си, тя ще ви приеме за враг и ще ви нападне със зъби и нокти, може да се опита да издере лицето ви. В такива случаи веднага сменете дрехите си, изкъпете се, за да отстраните вражеските миризми и оставете котката на мира поне половин ден. След това опитайте да спечелите наново доверието ѝ.

Съществува друг вид агресия, която котките проявяват спрямо представителите на собствения си вид. Тя обикновено е свързана с йерархията и е необходима на котките, които живеят заедно, за да уточнят коя от тях заема лидерската позиция. Понякога обаче агресията възниква сред домашни котки, които доскоро са живеели в мир и съгласие, и изведнъж без видима причина започват да проявяват агресия една към друга.

За да намалите котешката агресия, е добре да отделите най-агресивното или най-слабото животно от другите. След около две-три седмици опитайте отново да ги съберете, като сложите храна на всички - по време на храненето котките рядко имат желание да се сбият, освен ако храната е прекалено малко и се налага да се бият за нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest