Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Трицветните котки са само женски

Трицветните котки са само женски

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Трицветните котки са само женски

Котките, чиято козина е с три цвята, са почти винаги женски. Затова не е необходимо да се чудите какъв е полът на трицветното коте - едно на 2500 трицветни котета е мъжко, и в повечето случаи то не може да има поколение, което се дължи на особености в броя на хромозомите на животното.

Генетиката на трицветните котки е период на научни изследвания от четиридесетте години на миналия век. Така е установено, че трите цвята на козината на котката гарантират, че тя е женска. Женските имат две Х хромозоми, мъжките имат една Х и една Y хромозома. Генетичното кодиране за черен или оранжев цвят се намира в Х хромозомата, а кодирането на белия цвят е съвсем отделен ген.

При бозайниците от женски пол една от Х хромозомите се дезактивира във всяка клетка. При трицветните котки се получава случайно съчетание на гени, които отговарят за цветовете, и така се получава комбинацията от три различни цвята. Съществуват различни варианти на трицветната окраска - костенурков, който е съчетание от сиво, кафеникаво и черно, окраска с преобладаващ бял, черен или оранжев цвят, а също така с сив, кремов и червеникав.

Рядко срещана е трицветната окраска, при която черните петна на сивкав фон са смесени с поне едно бяло петно. Породите, които допускат трицветна окраска, са американска късокосместа, британска късокосместа, сфинкс, мейн кун, норвежка горска, персийска, японски бобтейл.

Трицветните котки са само женски

Трицветните котки носят щастие - така се смята в много държави по света. В САЩ се смята, че ако имаш в дома си трицветна котка, това ще ти донесе много пари и късмет. В края на XIX век трицветните котки са били обявени за официален символ на късмета в Япония.

Прз 2007 г. трицветна котка спасява железопътна гара в Япония от закриване. Гара Кинокава щяла да бъде затворена заради финансови проблеми. Но градската администрация назначила трицветна котка за началник станция и тя започнала да посреща пътниците. Така пътникопотокът на гарата се увеличил с почти 20 процента и не се наложило да я затворят.

В Япония се продават статуетки на трицветни котки и те са предпочитан сувенир за подарък. Смята се, че такава статуетка не само носи късмет, но и пази дома от злини. В Япония не всеки може да си позволи да отглежда котка в дома си, затова статуетките играят ролята на утешение за любителите на мъркащи създания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest