Сънуват ли кучетата?

Спящо куче

Още не е предоставено научно потвърждение дали кучетата сънуват, но определено е трудно да си представим, че не го правят. Всички сме наблюдавали поведение на домашния си любимец по време на дрямка, напомнящо на будното им състояние – раздвижващи се лапички, оплаквания, ръмжене, махания с опашка, набръчкване на носа. Това само ни оставя с любопитството какво се случва в главата им в този момент.

Въпреки че нашето знание по въпроса е изключително лимитирано, по-долните редове хвърлят светлина върху тази непозната материя и ни казват, че може би все пак кучетата сънуват.

Учени-невролози от МИТ проучили връзката между паметта и сънищата. В опит с участието на плъхове те накарали гризач да тича по въртележката си срещу кучешки лакомства, като така в мозъка му се създали отличителни невронни връзки. След това направили мониторинг на мозъка в спящо състояние. Резултатът бил същият и на екрана се показала същата група от взаимосвързани мозъчни клетки.

Възможно ли е цялата информация за сънуването, събрана за хора и плъхове, да бъде приложена и за кучетата? Специалистите са положителни в неизменните прилики между видовете, що се отнася до тази тема.

Ясно е, че хипокампът (този участък от мозъка, който събира и депонира спомените) е свързан по еднакъв начин у всички бозайници. Ако сравним хипокампа на плъх и куче, те съдържат същите структури.

Професор Уилсън от МИТ вярва, че когато сънуват, кучетата си преповтарят минали преживявания.

Хората имат най-ясни и колоритни сънища в REM-стадия на съня си, или стадий на бързо движение на очните ябълки (rapid-eye movement). И у кучетата се среща тази фаза, където дихателните им движения стават едновременно по-плоски и по-учестени.

Наблюдават се неволеви мускулни контракции през REM, а ако се съсредоточим, ще забележим и движение на очните ябълки под клепачите. Тук спадат и ръмженето, маханията с лапичка, спазматичните движения.

Какво ни се иска да вярваме за сънищата при кучетата?

Когато съзерцаваме любимото си животинче, докато спи, направо е невероятно да отречем, че кучето сънува. Мисълта как си преповтарят вчерашната весела разходка в парка, приключението в гората, дъвченето на случайно намерен кокал или преследването на внезапно изскочила катерица е привлекателна.

Зигмунд Фройд е развил своята теория за сънуването като спасителна отпушалка на най-съкровените ни желания. Може би е прав и в съня си нашето куче успява да хване лошата писана на съседа, получава безкрайно галене на коремчето, затрупва се в лакомства и стига до печеното пиле от масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати