Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Може ли да се подложи котката на диета

Може ли да се подложи котката на диета

Пухкаво коте

Подлагането на котката ви на диета е въпрос, който не бива да се подценява. Статистиките сочат, че около 59% от котките в САЩ са с наднормено тегло. Ако желаете да подобрите здравния статус и да удължите живота на котката си, редуцирането на мазнинките е препоръчително.

Котките са чувствителни на екстремно отслабване, затова и бързоскоростни диети са абсолютно немислими. Ако в храната им не присъства достатъчно протеин и отслабването е изключително рязко, рискът от развитие на заболяването чернодробна липидоза в следствие на метаболитни нарушения е голям. Ето няколко стъпки в подготвяне на подходящата диета:

1. Съветвайте се с вашия ветеринарен лекар

От голямо значение да собствениците на котки да работят в екип с ветеринарите си по въпроса с управление теглото на домашни любимци, особено за силно затлъстелите такива. Лекарят ще помогне в избора на точната храна и премерването на дневните дози от нея, за да има сигурен резултат. Първите стъпки са премерване и записване на сегашните килограми, както и установяване на идеалната маса, към която ще се стремите.

2. Заложете на плавно отслабване

Ако загубата на мазнини напредва бързо, котката ви лесно може да стане жертва на заболявания. Много е лесно скоростното отслабване да премине в разграждане и на мускулатурата, което от своя страна ще доведе до състояния на изтощение и цялостни метаболитни нарушения. Нивото на намаляване на теглото трябва да не надвишава 1-2 процента на седмица.

3. Изберете правилната диетична котешка храна

Стремежът ви трябва да бъде в търсене на храни, богати на протеини, и сравнително бедни на калории. Котките са строги месоядни, което значи да заложите на месни продукти и то достатъчно от тях. Някои провъзгласяващи се за диетични храни всъщност са високо въглехидратни, което няма да спомогне за достигането на целта. По правило консервираните и мокри храни съдържат повече протеин от сухите гранули, но крайната дума трябва да има ветеринарят ви.

4. Давайте на котката си указаното количество и не се заблуждавайте от етикетите

Безразборното хранене не е добра идея, когато се стараете към отслабващ ефект. Премерването на дозата храна улеснява изчисляването на приетите калории за деня. Разбира се, намирането на точното количество е предизвикателство, бидейки повлияно от факторите възраст, пол, порода. Етикетите на много храни от друга страна преувеличават цифрите, затова и тук ветеринарния лекар трябва да се включи с експертното си мнение

5. Забравете за лакомствата

О, не, никакви лакомства? Котката ви ще бъде изключително разочарована от този обрат на събитията. За жалост, много от тези изкушения са богати на въглехидрати и не притежават почти никаква хранителна стойност. Въпреки че е препоръчително да се откажете от тях, ако желаете да поглезите и наградите животинчето си за добрия прогрес, придържайте се към малки парченца от високопротеинови храни – печено пиле, бъркани яйца.

6. Диетите изискват време

Може да изисква известно време, но с постоянство и придържане към режима котката ви ще се отърве от досадните мазнини веднъж завинаги, което ще рефлектира и на здравето ѝ. Може борбата да е трудна, но наградата е голяма – ще се радвате по-дълго на любимата си животинка. Тя от своя страна ще ви се отблагодарява с щастливо мъркане, а игривите ѝ навици ще се възвърнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати