Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Смъртоносните растения за кучето и котката в дома

Смъртоносните растения за кучето и котката в дома

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Котешка трева

Растенията в дома без съмнение създават усещане на уют и комфорт. Те разнообразяват пространството и определено го разкрасяват. Има обаче цветя и растения, които са особено опасни за домашните животни.

Когато решите да си вземете куче или котка, трябва да обезопасите дома си. Това включва да се разделите с растенията, които могат да се окажат потенциално опасни за животното.

Собствениците на домашни животни трябва да са особено внимателни при подбора на зеленина в дома си. Съществуват над 700 растения, в които се съдържат токсични вещества, които могат да бъдат погълнати от кучето или котката и да му навредят. Те могат да доведат до лека или тежка форма на отравяне, както и до смърт.

Преди да закупите някое растение, проверете дали е отровно. И запомнете – повечето домашни растения имат няколко имена и е редно да се запознаете и да проверите всичките.

Отравяне при котки

Алое

Алое

Макар да е особено полезно за хората, месестото растение е силно отровно за кучетата и китките. В почти всички видове има светложълтата субстанция алоин. Тя е токсична за животните и носи депресия, анорексия, треперене, диария, повръщане и/или червеникава урина.

Аспарагус

Аспарагус

Той е еднакво отровен за кучета и котки. В него се съдържа токсичният агент сапогенин. След приема му при животното се появяват повръщане, диария или болки в корема. Не са изключени и алергични кожни реакции, когато животното е било в контакт с растението за повече време.

Дифенбафия

В нея има химикал, отровен за много животни, включително котки и кучета. Веднъж изядено, то води до орални раздразнения, най-вече по езика и устните на животното. Проблемите водят до повишаване на слюнкоотделянето, повръщане и затруднено преглъщане.

Дърво на живота

Красивото растение е особено отровно за кучетата и котките. За момента причините за това не са известни. Растението обаче води до депресия, повръщане, понижен сърдечен ритъм и трудно пазене на равновесие.

Лилии

Лилии

Повечето растения от семейството на Лилиите са отровни за котките, някои от тях са токсични и за кучетата. Великденските и звездовидните лилии са отровни единствено за котките. Те предизвикват липса на апетит, повръщане и летаргия. Не се ли вземат бързи мерки следва бъбречна недостатъчност и смърт. За кучета и котки пък е токсична лилиата спатифилум. Поглъщането ѝ води до раздразнения по езика и устните. Слюнкоотделянето се повишава, преглъщането се затруднява и може да се появи повръщане.

Монстера

Токсинът в нея, както и следствията, са същите като при Дифенбафия.

Сцинедапсус

Особено токсично както за котки, така и за кучета. Реакцията са раздразнения по езика, устните и устата. Преглъщането е затруднено, може да се появи повръщане и повишено слюнкоотделяне.

Трилистник

Сокът в него е токсичен както за животните, така и за хората. Погълнат от домашния любимец, той води до повръщане, с или без кръв, депресия, липса на апетит, повишено слюнкоотделяне, а в някои случаи и смърт. При котките се разширяват и зениците.

Филодендрон

Химикалът в него дразни устата, устните и езика на животното. Симптомите на отравяне са повръщане, повишено слюнкоотделяне и затруднено преглъщане.

Циклама

Симптомите на отравяне са идентични. Ако котката или кучето изяде по-голяма част от грудката на растението, се стига до нарушаване на сърдечния ритъм, гърчове, а в някои случаи и смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest