miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Най-редките морски видове

Най-редките морски видове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Морски видове

Животинските видове, които обитават морското дъно, винаги са предизвиквали интерес. Морските обитатели са толкова красиви и обаятелни, че могат да омагьосат всеки със своята външност.

Светът, който съществува под водата, е дори по-интересен от този над него с това, че е непознат. Веднъж запознаеш ли се с него, няма да можеш да откъснеш очи от него.

Морските дълбини ревностно пазят тайните си, както и това, с което разполагат. Ето кои са едни от най-красивите и редки морски видове:

Рак Йети

Този морски обитател е открит през 2005 година в Тихия океан. Щипките му изглеждат така, като че ли са покрити с бяла козина. Ракът Йети е сляп по рождение. Дълъг до 15 см, той се храни основно с водорасли и скариди. Нарича се още Киуайдае.

Син дракон

Наричан още син ангел, глакус атлантикус и морска лястовица, драконът е вид морски охлюв, дълъг едва 3 см. Той има изключително красива окраска от сини, сиви и бели ивици. Среща се в почти всички океани, на средна дълбочина.

Октопод Дъмбо

Малък и топчест, той се нарича Дъмбо заради

малките перки, които растат на главата му и наподобяват анимационното слонче на Дисни. Дъмбо живее в изключително дълбоки води. Пипалата и ушите му служат за придвижване по морското дъно.

Риба папагал

Риба Папагал

Неин роден дом са топлите тропически води. Среща се обагрена в най-различни цветове и краски. Захапката на рибата, с нейните силно слепени един към друг зъби, наподобява формата на човка. Оттам идва и наименованието ѝ.

Риба капка

Кожата на тази рибка е по-плътна от на останалите и е железобразна. Това ѝ позволява да плува много по-лесно по морското дъно, докато търси храни. Рибата капка обитава дълбоките води на Тасмания и Австралия.

Скарида-богомолка

Това е едно наистина прекрасно морско животно. В същото време обаче е изключително свиреп хищник. За няколко секунди той може да разкъса повечето обитатели, които населяващи тропическите води. Скаридата-богомолка има щипки, ударът на които е толкова мощен, че може да счупи дори аквариуми с двойни стъкла. Поради това не е сред домашно отглежданите видове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest