Miau.bg»Статии»Живини»Червените огнени мравки – опасност номер едно за Австралия

Червените огнени мравки – опасност номер едно за Австралия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54610
Червена огнена мравка
Снимка: Department of Primary Industries/AAP

Червените мравки са един от най-големите проблеми за Австралия. Те застрашават земеделието, животинския свят и туризма на континента.

За да се справят с огнените червени мравки, австралийските власти са отделили 411 милиона долара. Те ще бъдат дадени за втората по големина операция по биосигурност в австралийската история.

Огнените червени мравки са един от най-опасните животински видове. Те пристигат в Австралия преди повече от две десетилетия. Днес проблемът е толкова наболял, че се стига до провеждането на втората по големина операция по биосигурност в своята история.

Решението бе взето на съвет на министрите на Австралия, който се проведе в Мелбърн. През следващите десет години ще бъде изхарчена сумата от 411.4 милиона, за да се справи континента с напастта.

Природозащитници и фермери отдавна алармират за опасността от огнените мравки в Австралия. Откакто са пристигнали на континента, те се явяват като особено опасни за околната среда, икономиката и начина на живот на австралийците. Открити са през 2001-ва, но се предполага, че е донесено на континента няколко години по-рано.

Огнените мравки са родени в Южна Америка. Оттам те са се разселили и в САЩ. Там вече се приемат за местен вид и е изчислено, че ежегодно причиняват щети на стойност няколко милиарда долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest