Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Как се смятат годините на кучетата

Как се смятат годините на кучетата

Как се смятат годините на кучетата

Почти всеки знае, че годините на любимите ви животни се пресмятат по доста по-различен начин от вашите. Разпространено е мнението, че една човешка година се брои за седем кучешки. Това обаче не е точно така, защото съществуват някои изключения, с които, ако не се съобразим, ще ни излезе крива сметката.

Основен фактор за пресмятането на възрастта на вашето куче е неговата порода. Също от значение са неговите височина и килограми. Така разпространеното мнение, че една човешка година се равнява на седем кучешки, не е напълно вярно и важи само за няколко породи.

Едрите кучета като овчарките, лабрадорите, санбернарите и т.н. живеят много по-дълго от дребните породи. При тях генът играе важна роля за продължителността на живота им. Реално погледнато животът на кучето започва след края на втория месец, когато се отдели от майка си и започне да съществува отделно. След 6 месеца кученцето е загубило бебешките си зъбки и израстват постоянните. Следва зрелият период на животното. Женските съзряват по-бързо от мъжките, както е и в човешкия живот.

Ако животното е добре гледано, то може да стане родител дори и на 10-годишна възраст, което е сравнимо с 60-годишна възраст при хората. Признаците на стареене също зависят от породите – при някои се забелязват на 13-14 години, при други – чак на 16-18. Но определено ще видите физически белези на стареене при кучето, като промяна в цвета на козината и походката.

Как се смятат годините на кучетата

Как се смятат годините на кучето?

Кучетата стареят много по-бързо в първите две години на съществуването си. След това остаряването им се забавя. Така първите им два месеца се броят за две години. След това до навършване на първата година на всеки два месеца се прибавят по четири човешки години. Първата година на кучето се равнява на 16 човешки, а втората – на 24 човешки.

След тях съотношението се урежда 5 кучешки години за 1 човешка за малки и средни породи. За големите породи 6 кучешки се равняват на 1 човешка, а за гигантските породи 7 кучешки години се равняват на 1 човешка.

По този начин може да смятате годините на кучето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радослав Иванов
След тях съотношението се урежда 5 кучешки години за 1 човешка за малки и средни породи. За големите породи 6 кучешки се равняват на 1 човешка, а за гигантските породи 7 кучешки години се равняват на 1 човешка. Не трябва ли да е обратното за дребни породи 1 кучешка на 5 човешки за средни 1 кучешка на 6 човешки и големи 1 кучешка на 7 човешки. Но и така е малко странно понеже малките породи живеят повече години от големите ама карай.
4
0
Христо Кехайов
Много си прав и аз се загледах в тази неточност.Хубаво е автора да направи корекция
0
0