Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Опашката на котката издава настроението ѝ

Опашката на котката издава настроението ѝ

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много често се случва котката да се опитва да каже нещо на стопанина си, а той да се чуди какво точно има предвид мъркащият му домашен любимец, защото не познава езика на котките.

По опашката на котката можете да разберете настроение ѝ, а по много нейни действия ще знаете какво иска да ви каже.

Ако котката е вдигнала опашката си нагоре, когато я приближите, това означава, че тя се радва да ви види. Този знак често е придружен от тихо мяучене или мъркане, животното вперва поглед право в очите на своя стопанин. В такива случаи най-важното за котката е да я погалите.

Ако опашката на котката леко потрепва или трепери, това означава, че тя скучае и в момента много се радва на това, че ви вижда.

Жена с котка

Но ако котката размахва опашката си, и особено ако тя в този момент е вдигната нагоре, това означава, че тя е много ядосана и е по-добре да не я закачате.

Когато котката стои с гръб към вас и почуква с опашката си по пода, но не се отмества от вашето полезрение, това означава, че тя показва колко ви е обидена. Много често, за да покажат, че се чувстват наранени от поведението на стопанина си, котките сядат с гръб към него, но пред телевизора, така че да се налага да ги види.

Ако опашката на котката е отпусната надолу или е паралелна на пода, животното е в неутрално настроение. Но ако котката наежи опашката си и я вдигне, тя е готова за атака. Ако това е придружено от огънат гръб и съскане, атаката ще последва след секунди.

Очите на котката също дават много информация за нейните желания и настроения. Когато котката ви гледа право в очите, тя иска да я погалите или да я гушнете. Ако я галите и тя ви гледа в очите, като от време навреме примижава, това означава, че се чувства много щастлива.

В такива моменти котката мачка стопанина си, като пуска ноктите си, и често хората мислят, че това е агресия и я гонят. Тогава котката е много учудена, защото тя не разбира, че ви е одраскала, просто по този начин показва любовта си. Това движение на лапите е характерно за малките котенца, докато сучат, затова се смята, че ако котката ви прави така, когато е във вас, ви смята за нещо като майка.

Ако ушите на котката са леко наведени напред, тя е заинтригувана от нещо, но ако са дръпнати назад, животното е доста изплашено или ядосано. Понякога котките застават за няколко секунди с отворена оста и не мърдат. Това означава, че са открили нова миризма и се опитват да я запомнят. Много често по този начин котките анализират ароматите, които стопанинът им носи отвън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest